• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Nice 50 yıllara Pınar KSK! ERKİN USMAN

Nice 50 yıllara Pınar KSK!

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 02.09.2016, 00:00

Doğrusunu söylemek gerekirse, Karşıyaka'nın yedi düveldeki ününü basketbol şubesi koruyor, Türkiye ve özellikle Avrupa'da başarıdan başarıya koşuyor. Dile kolay tam yarım asır geçmiş.
Neler yapmış Kaf-Kaf'lar? 2 Cumhurbaşkanlığı Kupası, 2 Lig ve 1 Türkiye Kupası Şampiyonluğu kazanmış. Ve Avrupa Şampiyonluğu'nu da, hatırlamak istemediğimiz şekilde finalde hem de 20 sayı farkla öndeyken maalesef zemine attığımız bir, şişeyle Mavişehir KSK Arena'da 7000 seyirci önünde dramatik şekilde kaybetmiş. Ahlar vahlar içinde. Böyle bir fırsat bir daha ayağımıza gelir mi, sanmam.

KİMLER GELDİ KİMLER GEÇTİ

Spor Toto Basketbol Ligi ekiplerinden Pınar Karşıyaka, 2016-2017 sezonu ile Türk basketbolundaki 50. yılını kutluyor. 1966- 1967 sezonunda kurulan Deplasmanlı Basketbol Ligi'nin ilk şampiyonluğunu Altınordu kazanmış, Karşıyaka 1973-1974 sezonunda çıktığı Birinci Lig'den bir daha da inmemiş, başarıdan başarıya koşmuştu. Karşıyaka'da basketbol faaliyeti bundan 86 yıl öncesine dayanır. 1931 yılında ilk başkan Hamdi Bey'dir. Türk basketbolunda Deplasmanlı Basketbol Ligi'nin kuruluş tarihinden bu yana geçen 50 yıllık süreci geride bırakan Karşıyaka, önemli başarılarının yanı sıra altyapısından yetiştirdiği oyuncular ile Türk basketboluna birçok değer kazandırdı.

RAŞİT ÖZSARUHAN SEMBOL

Karşıyakalı öğrencilerin 1931 yılındaki girişimleriyle, Hamdi Bey'in önderliğinde kurulan takım, 1935 yılında kısıtlı olanaklar sebebiyle dağıldı.
Tahir Türetken'in başkanlığında, basketbolun okullar içinde yaygınlaşması ile birlikte basketbol şubesi yeni yapılanmaya gitti, Reşat Akkum (ilk takım kaptanı) Yüksel Böke, Ayhan Öngen, Özer Salnur, Ünal Büyükaycan (Puşi Ünal) basketbol takımının ilk önemli isimleri arasındaydı.
İl ve bölgesel liglerde mücadele eden ekip, bir dönem Deplasmanlı Lig'den düştü. Kulüp, Tahir Türetken'in önayak olmasıyla ve basketbolu hayat felesefesi yapmasıyla, METAŞ'ın patronu Raşit Özsaruhan'ın da büyük desteğiyle özerk şube gibi çalışmaya başladı. Ateş Özerk'in üstün çabasını da gözardı edemeyiz.

SELÇUK YAŞAR GİBİSİ GELMEZ

Karşıyaka'nın yaşam kesitinin her döneminde Selçuk Yaşar'ın inanılmaz fedakarlıklarını unutamayız.
Pınar KSK olarak takımı sırtlayan Selçuk Yaşar bu sevgiyi ailesine de aşıladı, kızı İdil Yiğitbaşı ve oğlu Selim Yaşar basketbola olan tutku ve sevgilerini bayrağı gönderde tutarak yaşatıyorlar.
Selçuk Yaşar gibi bir KSK sevdalısının dünya üzerinde benzeri yok. 1958 yılından beri verdiği paraları ne Real Madrid, ne de Barcelona başkanları vermiştir. Hem de hiç geri almadan.
Bu ne sevgidir böyle, karşılıksız...

İSİMSİZ KAHRAMANLAR

Karşıyaka'nın basketbola büyük hizmetlerde bulunarak ebediyete göçen evlatlarını da unutmayalım.
Serdar Zenger, Güçlü Bayar, Baha Eğinlioğlu, Metin Ürkmez, Sadi Üruğ, Suat Toraman ve Üstün Eğrioğlu ve de genç yaşta yitirdiğimiz Fikret Mısırlıoğlu'nun oğlu Necmi Mısırlıoğlu'nu sevgiye anıyoruz. de elenmesinin ardından 2012-2013 sezonunda yeni bir yapılanmaya girerek, Eurochallenge finali, Türkiye Kupası, Cumhurbaşkanlığı Kupası ve Türkiye şampiyonluğu elde ederek, 2014 -2015 sezonunda tarihinde ilk kez THY Avrupa Ligi'nde mücadele hakkı elde etmişti.

ÖZ EVLATLARLA BAŞARI

Karşıyaka'nın 1986-1987 sezonunda hem lig hem de Cumhurbaşkanlığı Kupası'nı kazanmasının tarihinde önemli bir yeri var. Çünkü bu başarı, altyapıdan yetişen Tuğrul Taşkıngenç, Necmi Mısırlıoğlu, Ziya Uyanık, Birtan Saka, Nihat Mala, Murat Aşkın, Cihangir Başaran, Suat Olca, Kaan Dağdelen, Ediz Baksı gibi camianın evlatlarıyla gerçekleşmişti. Pınar Karşıyaka Basketbol Takımı'nın şimdiki başkanı Turgay Büyükkarcı'nın, bizim rahmetli Argun Akmoral'ın (Kuş Argun) damadı oluşu yeşil-kırmızılı sevginin ne kadar yayıldığının göstergesi. Nice 50 yıllara Pınar Karşıyaka...

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA