• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
İki resim arasında 1 fark var! ERMAN AZAR

İki resim arasında 1 fark var!

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 15.12.2018, 00:00

Alışveriş köşemizde sürekli belirttiğimiz bir nokta var. İnternette bir ürünü almadan önce mutlaka fiyat karşılaştırması yapın. Şöyle bir tarayın.
Özellikle de alacağınız ürün pahalıysa, mutlaka daha uygununu bulacaksınızdır.
Ben de hep bunu yaparım.
Bir ürünü sepete atıp fiyatını takip ederim. Bunun yanında, başka sitelerde de arama yapıp o ürünün olup olmadığına bakarım. Bazen karşıma çıkan rakamlar arasındaki farklar, beni şaşırttığı kadar kızdırıyor da. Çünkü bire bir aynı olan ürünü az kalsın 2 kat daha pahalıya alıyor olma durumu insanı rahatsız ediyor.



NASIL BİR HESAP?

Allah'tan artık yabancı sitelerdeki fiyatlara da kolay erişim sağlayabiliyoruz. Yani bu konuda artık insanların gözü açıldı. E-bay, Amazon ve Aliexpress gibi siteler bize ürünlerin aslında gerçek fiyatının ne olduğunu ortaya koyuyor. Yani bu yabancı sitelerdeki uygun fiyatlı ürünleri satan arkadaşların da kar elde ettiğini unutmayalım. Fotoğraflarda verdiğim örnek de bunlardan bir tanesi. Ben Aliexpress'ten aldım. Ancak internette gezerken karşıma çıkan fiyatlara inanamadım ve yazmak istedim. Meşhur Scooby-Doo çizgi filminin 'Lego' oyuncaklarını yapmışlar.
Oldukça eğlenceli.
İnternette 'Mystery Machine Building Kit' diye arattığınızda karşınıza çıkıyor. Çok eğlenceli, çocuklara aynı zamanda önemli bir el becerisi de kazandırıyor. Ancak bunlardan daha da önemlisi, satıcıya çok önemli bir kar kazandırması. Bu ürünün Türkiye'deki büyük alışveriş sitelerinde fiyatı 1.345 (Bin üçyüz kırkbeş) lira. Evet "Legolar pahalı oluyor", "Aynen daha pahalısını da gördüm" dediğinizi duyar gibiyim. Olabilir. Ancak aynı ürün orjinal 'Lego' olanı yani, Amazon'un uluslararası sitesinde ne kadar biliyor musunuz? Sadece 85 dolar.
Yani bugünkü kurdan hesaplarsak 458 lira. Bu nasıl bir hesap ki, orada 450 liraya satılıp kar kazandırdığı halde, burada 3 katı bir fiyatla sunuluyor?

HİÇBİR FARK YOK

Ürünlerin birinin orijinal, diğerinin yan sanayi (çakma) olduğunu düşünmeyin sakın. Yazının sonunda yan sanayi olan ürünün fiyatı da yazıyor. Bu iki fotoğraftaki ürünler aynı. İkisi de orijinal. Zaten Amazon'dan bahsediyoruz. En güvenilir alışveriş sitelerinden biri.
Çakma ürün bulma ihtimaliniz zaten çok düşük. Ayrıca ürünün üzerinde taklit edilemeyecek ibareler var.
Tüm detaylar yazıyor. Ayrıca satıcı da güvenilir. 450 liraya satıyor. Aslıda bu da bir lego takımı için pahalı ancak yapacak bir şey yok.
Bu oyuncak piyasası böyle.
Peki ya bizdeki fiyatı? Acaba ne hesaplanmış olabilir?
Ayrıca bu ürünü yeni dolar kurundan yani 5,39 liradan hesaplıyoruz. Bütün ihtimalleri göz önünde bulundursak bile, doları 7 liradan hesaplasak bile 600 lira civarında bir fiyat çıkıyor.
Yani bunun üzerine yüzde 50 kar koysa, bu ürünü 900 liraya satması lazım.
Ancak karşımıza çıkan fiyat orjinalinin 3 katı! Bunun önüne geçilmesi lazım.
Alışveriş sitelerinin buna müdahale etmesi gerekiyor.
Böyle satıcılar0 o alışveriş sitelerine de zarar veriyor ve müşteriyi uzaklaştırıyor.
Ayrıca, aynı paketin bire bir aynı özelliklere sahip olan yan sanayi olanının 75 lira fiyatla satıldığını belirtelim.
Aliexpress'ten aldık ve gayet memnunuz...

2018 YILININ SON FIRSATLARINI KAÇIRMAYIN

Uzun zamandır sepetinizde tuttuğunuz, ya da almak isteyip de ötelediğiniz bir şeyler varsa, şimdi tam zamanı olabilir. Özellikle sanal alemde büyük fırtınalar estiren iki büyük alışveriş festivalinin ardından bu yılın son fırsatlarının karşımızda olduğunu geçtiğimiz hafta da belirtmiştik.
Alışveriş siteleri ve büyük markalar, hem stoklarını eritmek için, hem de yıl sonu satış hedeflerine ulaşmak için festival gibi indirimler ve fırsatlar sunuyor. Bunun yanında, kış mevsiminin de ortasına gelmiş bulunmaktayız.
Uzun ömürlü kışlık ürünlerden almak istiyorsanız, aradığınız indirimlerle karşılaşabilirsiniz.
Yeni yılda her alanda yeni fiyatlarla karşılaşacağınızı unutmayın.
İyi alışverişler...

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA