• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
ESNAF UZMAN OLACAK FARUK ERDEM

ESNAF UZMAN OLACAK

faruk.erdem@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 06.07.2016, 00:00
1Temmuz cuma günü çok önemli bir düzenleme hayatımıza girdi. 2014 yılında çıkarılan yasanın önemli bir bölümü başlamış oldu. 2014 yılında İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ile 50'nin altında çalışanı olan tehlikeli ve çok tehlikeli sınıftaki yerlerde hekim ve uzman istihdamı başlamıştı. Geçtiğimiz cuma günü itibariyle ise az tehlikeli sınıftaki işyerleri ve kamu kurumlarında uygulama başlatıldı. Yani bir kişi bile çalışan işyerlerinde artık bu zorunluluk var. Tabii anlatırken 'uzman bulundurma' ibaresi kullanıldığı için özellikle küçük esnaftan çok soru geliyor. Kafalar biraz karışık...
Okurumuz Metin YENİ de bu konuda dertli olanlardan...

Faruk Bey TV'leri izliyorum. Ben şimdi küçük bir esnafım. 2 kişi çalışıyoruz. İşyerimde bir hekim ve uzman mı istihdam edeceğim? Şu işi anlatabilir misiniz?

Metin Bey endişeye gerek yok. Bu yasa aslında sizin, bizim, hepimizin iş güvenliği ve sağlığı için çağdaş bir uygulamayı getiriyor.
Dediğim gibi bir buçuk yıl önceden de uygulanmaya başlandı. Şimdi daha yaygınlaşıyor. Esnaf ve küçük işletmelerde de bu zorunluluk olacak. Ancak küçük işletmelere bu konuda destek SGK'dan gelecek.
Yine sizin gibi işyerlerinde, 10 kişiden az çalışan varsa, işveren ya da bir personel isterse eğitim alıp sorumluluğu üstlenecek. Bunun için internetten de eğitim alınıyor ve bir sınav yapılıyor.
Ya da bununla ilgili yetkilendirilen kurumlarla işbirliği yapılacak. Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimi (OSGB) firmaları bu konuda görevlendirildi.
Hizmet almak için e-devlet sitesini kullanabilirsiniz.
Uzmanlar ve hekimler belli aralıklarla işyerlerini kontrol ederek hem iş kazalarının olmaması için tedbirler alacak hem de meslek hastalıklarını önlenmesini sağlayacak. Dolayısıyla sizin dükkanınızda bir uzman istihdam etme gibi bir durumunuz olmayacak.
Aynı şey sigortalı kapıcı çalıştıran apartman ve siteler için de geçerli.
Görevlendirme yapılmaz ise ağır cezalar geliyor unutmayın.
Cezalar aylık 6 bin liradan 13 bin liraya kadar çıkıyor. Bu yüzden ayda vereceğinizi 50-60 liralık bir ücreti ödememek için ağır cezalarla karşı karşıya kalmayın.

BU BELGELERİ BULUNDURUN

Çalışanlarınızın sağlık muayene raporları
Çalışanlarınızın iş sağlığı güvenliği eğitim belgeleri
Risk değerlendirme raporu
Acil durum planı
Tahliye planı
Sağlık güvenlik planı
İSG talimatları
Personel özlük dosyaları
Makinelerin sicil kartları
Kimyasal maddelerin bilgi formları.

BORCU OLANA MÜJDE

Ben Bağ-Kur'lu bir esnafım. Biliyorsunuz 60 gün borcumuz oldu mu hastaneden faydalanamıyoruz. Sonra almadığımız hizmeti bizden faiziyle istiyorlar. Hükümet 30 Haziran'a kadar süre vermişti. Şimdi sağlık hizmeti alabilecek miyiz? Burak KÜRKÇÜ

Sosyal güvenlik kurumları aynı çatı altında ama norm birliği maalesef henüz yok. Dediğiniz gibi SSK'lılardan ayrı olarak Bağ- Kur'luların 60 gün borcu varsa sağlık hizmeti alamıyorlar.
Bununla ilgili seçim öncesi bir süre verilmişti. 30 Haziran'a kadar sağlık hizmeti alabildiler. Şimdi Bakanlar Kurulu yeni bir karar aldı ve bu süreyi yıl başına kadar uzattı. 28 Haziran 2016 tarihinde 2016/8983 Sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile 31.12.2016'ya kadar siz ve bakmakla yükümlü bulunduğunuz kimseler sağlık hizmeti alabilecek. GSS borcu olanlar da buna dahil edildi.

İSTİFA EDENE TAZMİNAT

Bir çocuğum dünyaya geldi. Yasal izinlerimi kullanıyorum. Bunlar bittikten sonra işyerine dönmeyip çocuğuma bakmak istiyorum. 7 yıllık çalışanım.
Tazminatımı da almak istiyorum. Kendim ayrılsam tazminatımı alabilir miyim? Funda GÖKÇE


Funda Hanım öncelikle tebrikler.
Hemen söyleyeyim 'çocuğuma bakacağım' gerekçesiyle istifa ederseniz 7 yıllık tazminatınızı yakarsınız. Bunu yapmayın, yazık günah. İstifa edildiğinde biliyorsunuz tazminat alınamıyor. Ancak haklı fesih olmalı ki, sizin için öyle bir durum söz konusu değil. Fakat iki yol daha var. Birincisi ilk sigortalı olduğunuz tarihin 9 Eylül 1999 öncesinde olması.
Böyle bir durum varsa ve 3.600 gününüz dolmuşsa SGK'dan bir yazı alarak tazminatınızı talep edebilirsiniz. Ya da eğer evliliğinizin üzerinden bir yıldan az bir zaman geçmişse yine tazminatınızı talep ederek ayrılabiliyorsunuz. Bunun için de evlilik cüzdanınızın fotokopisiyle bir dilekçe yazmanız yeterli. Bunların dışında tazminatınızı alamazsınız. Ancak işverenin çıkarmış olması gerekir.

NE ZAMAN EMEKLİ OLURUM?

12.08.1971 doğumluyum. 10.01.1989 tarihinde sigortalı oldum.Aralıkl arla çalıştım ve 4.500 günüm oldu. Sigortadan sonra 2 çocuk sahibi oldum. Ne zaman emekli olurum? Neslihan ATEŞ

20 yıl 45 yaş ve 5.300 gün şartlarınız bulunuyor. Yılınız 2009'da tamamlanmış. Yaş şartınız da önümüzdeki ay tamamlanıyor. 800 gün priminiz eksik. Bunu da hemen doğum borçlanması ile tamamlayarak önümüzdeki Ağustos'un 12'sinde emekli olabilirsiniz. Hayırlı olsun.

12.05.1979 doğumluyum. 17.08.1997 girişliyim. 4.200 günüm var. Halen çalışmaya devam ediyorum. Ne zaman emekli olurum? Yiğit SUBAŞI

25 yıl 57 yaş ve 5900 prim günü şartlarına tabisiniz. Verdiğiniz bilgilere göre her üç şart da henüz tamamlanmamış. Yılınız 2022'de bitecek.
Çalışmaya devam edin ve priminizi tamamlayın. Yaşınızın dolacağı 12.05.2036 tarihinde emekli olursunuz.
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA