• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Kamuda verimlilik atağı FARUK ERDEM

Kamuda verimlilik atağı

faruk.erdem@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 14.02.2018, 00:00
Cumhurbaşkanlığı sistemine geçişin altyapısını oluşturmak üzere kamuda üst düzey yöneticiler arasında bir anket düzenlendi. Böylece hangi kurumun hangi kurumla daha çok iş yaptığı ve çatışılan konular belirlenecek

Anayasa değişikliğinin ardından Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ne geçişle birlikte kamu personel rejiminde de yenilikler birbiri ardına yapılıyor. Son dönemde özellikle 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu konusunda çalışmalar devam ederken tüm kamu kurumlarındaki daire başkanı ve üstü yöneticiler arasında bir 'koordinasyon' anketi düzenlendi.
Anketin ön yazısında "Cumhurbaşkanlığı sistemine geçişin altyapı hazırlık çalışmaları çerçevesinde kurumlar ve birimler arası iş ilişkileri, koordinasyon ortak çalışma ve işbirliğini belirlemek, sorun alanlarını tespit etmek amacıyla bir anket hazırlanmıştır" denildi.
Katılan kamu personelinin ismini bildirmeden doldurduğu anketteki sorular için 15 dakikalık bir süre veriliyor. Burada yapılan işlerle ilgili oranların yazılması isteniyor. Böylece hangi kurumun hangi kurumla daha çok irtibatta olduğu birimler arası koordinasyondaki aksaklık olup olmadığı ortaya çıkacak ve tedbir alınacak.

ÇATIŞMALAR BİTİRİLECEK

ANKETTE İSTENEN BİLGİLERDEN BAZILARI ŞÖYLE:

Yaptığınız tüm iş faaliyetleri içerisinde en fazla "koordinasyon" içerisinde olduğunuz kurumları yüzdelik ile belirtiniz.
En fazla "görüş verdiğiniz" kurumları ve birimleri yüzdelikleri ile belirtiniz
Çalıştığınız birimin faaliyetlerinin "benzerini" yapan kurumları ve birimleri yüzdelikleri ile belirtiniz
Çalıştığınız birimin faaliyetleri ile ilgili "çatışmalar" yaşadığınız kurumları ve birimleri yüzdelikleri ile belirtiniz.
Çalıştığınız birimin "hizmet ve ürün" aldığı kurum, birim ve sektörleri yüzdelikleri ile belirtiniz...

ŞEHİR HASTANELERİNDE TAŞERON BİTİYOR

Ş ehir hastanelerinde taşeron olarak çalışan yaklaşık 30 bin çalışan için aracı kurumlar ortadan kalkıyor. Bu çalışanlar da kapsama alınarak taşeron düzenlemesinden yararlanacak. Bu çalışanlar hastanelerin direkt işçisi olarak görev yapacaklar. 2018 yılı itibariyle faaliyete geçecek olan şehir hastanelerinde ise yardımcı hizmetler hastanenin kendi personeli olarak devam edecek. Hastaneyi kuran firma yardımcı hizmetleri de çalıştıracak. Devlet sadece doktor ve sağlık personeli ataması yapacak.

MAAŞ KESİLMEZ AZALIR

Annem, ölen babamın emekli maaşını alıyor. Annem bir işe girerek sigortalı olarak çalışmak istiyor.
Babamdan aldığı maaşı kesilir mi? Bir değişiklik olur mu? (Murat A.)

Ölüm aylığı alan eşlerin aylığı iki durumda kesilir. Birincisi ölüm aylığı alırken evlenmeleri, ikincisi ise vefat etmeleri. İşe girip çalışmaları veya emekli olmaları halinde eşlerden alınan aylık kesilmez sadece aldıkları oran düşer. Örneğin; annenizin eşinden aldığı aylıkta başka bir çocuğu yoksa maaşın yüzde 75 oranında aylık almaktadır. İşe girmesi halinde bu oran yüzds 50'ye düşecektir. Eğer maaş alan bir yetim varsa aldığı aylık yine yüzde 50'dir ve işe girmesinde herhangi bir düşüm yaşamayacaktır.
Bu yüzden anneniz bu şartlarda işe girip çalışabilir ve iki maaş alabilir.

NE ZAMAN EMEKLİ OLURUM?

Annemin doğum tarihi 01.11.1969. SGK başlangıcı 26.04.1988.
Prim gün sayısı 2.112.
2 çocuğu var. Merve GÜLER

Annenizin emeklilik şartları 20 yıl, 44 yaş ve 5225 gün. Yılı ve yaşı tamamlanmış ancak primi eksik. Çocuklar 1988 girişinden sonra ise borçlanıp 1440 gün kazanabilir. Ancak yetmez.
3600 günü tamamlarsa bu kez 58 yaşında emekli olur.
01.03.1960 doğumluyum.
Sigorta girişim 24.11.2000. 4321 gün primim var. 3600 günden 58 yaşında emekli olabilir miyim? Saim ÖZKAN

İşe giriş tarihine göre 60 yaşında ve 7 bin günle emekli olursunuz. 9 Eylül 1999 sonrası sigortalı olanların 3.600 günle emeklilik hakları bulunmuyor.

1973 doğumluyum.
18.09.1993 tarihinde sigortalı oldum. 5850 günüm var. Emekli olabilir miyim? Esra TOPÇU

20 yıl, 50 yaş ve 5675 gün şartlarınız var. Yıl ve prim tamam. Yaşınızın dolacağı 2023 yılında emekli olursunuz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA