• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Kronik hastalara her ay 1685 TL FARUK ERDEM

Kronik hastalara her ay 1685 TL

faruk.erdem@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 11.02.2018, 00:00
Kronik hastalığı olan ihtiyaç sahiplerine devlet her ay için bin 85 lira maaş veriyor. Ayrıca yatağa bağımlı olanlara 600 liraya kadar da ek ödeme yapılıyor. Başvuru için kaymakamlıklara gitmek yetiyor

Türkiye'de engelli, yaşlı ve dezavantajlı gruplara yönelik devlet destekleri her yıl yeniden düzenleniyor ve artırılıyor. Ayrıca hastasına ve yaşlısına bakanlara da aylık maaş ödemesi yapılıyor. Sosyal devlet anlaşışı gereği son yapılan düzenlemelerle artık kronik hastalığı olan ihtiyaç sahiplerine de devlet yardım elini uzatıyor. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nca her il ve ilçede kurulu Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma (SYD) Vakıfları aracılığı ve Sağlık Bakanlığı işbirliği ile kronik hastalara her ay ödeme yapılacak. İlk aşamada tüberküloz ve beyin hastalığı olan SSPE hastaları kapsama alındı. Bu hastalara aylık bin 85 lira ödeme yapılacak. Tüberküloz hastalarına bin 85 lira tutarındaki ödemeye ilaveten tıbbi öz bakımlarını gideremedikleri, yatağa bağımlı olarak yaşamlarını sürdürdükleri veya ev yaşam koşullarının iyileştirilmesi gerekliliği ilgili sağlık birimince tespit edildiği takdirde, ek olarak aylık 600 lira ödeme yapılabilecek.

NASIL BAŞVURULUYOR

Destekten faydalanmak isteyen vatandaşlar ikametgahlarının olduğu il/ilçede yer alan sosyal yardımlaşma ve dayanışma (SYD) vakıflarına başvuruda bulunacak. Bizzat başvuruda bulunamayacak durumda olan vatandaşların müracaatları ise kendileriyle aynı hanede ikamet eden yasal velileri/ vasileri aracığıyla alınacak. Destekten yararlanılabilmesi için hanede kişi başına düşen aylık gelirin net asgari ücretin 3'te 2'sinden az (Bu yıl için 967 lira) olması şartı aranıyor. Ayrıca SSPE hastası olanların 'Özürlülük Ölçütü, Sınıflandırması ve Özürlülere Verilecek Sağlık Kurulu Raporları Hakkında Yönetmelik'e uygun sağlık kurulu raporunun bulunması gerekiyor.

Asker dönüşü işsizlik maaşı

Mart 13'te askerlik durumumdan dolayı 30 Ocak'ta işten ayrıldım ve tazminat aldım. Mart ayına kadar işsizlik maaşına başvurup alabilir miyim? İbrahim BARAK

Eğer işten askerlik durumundan değil de kendi istek ve kusurunuzdan dolayı çıkartılmış olsaydınız işsizlik maaşına başvurup askere gidene kadar maaş alır, askerden dönüşte de bu maaşı almaya devam ederdiniz. Ancak askerlikten dolayı çıkışınız bildirildiğinden dolayı ancak askerlik dönüşü işsizlik maaşı alabilirsiniz.
Tabi işsizlik maaşı alabilmek için diğer şartları da yerine getirmeniz gerekir.
Son 3 yılda en az 600 gün sigortanızın olması ve işten ayrılmadan önceki 120 günde kesintisiz priminizin ödenmesi isteniyor. Bunun dışında terhisten sonra 1 ay içinde başvurmanız gerekiyor.
Bankalar sicile bakıyor

25.12.1965 doğumluyum.
03.03.1988 yılı başlangıç tarihli Bağ-Kurluyum.
Eksik günlerimi ihya talebinde bulundum. Ama sicilim bozuk olduğundan kredi kullanamıyorum.
Kredi kullanabileceğim konusunda yardımcı olabilir misiniz? Burhan ATAR

Maalesef gerek Merkez Bankası gerekse bankaların bağlı bulunduğu risk merkezi kredi alanların durumlarıyla ilgili raporları tutuyorlar. Merkez Bankası zaman zaman bu listeleri siliyor olsa da bankalar kendi listelerini tutuyorlar. Dolayısıyla kredibilitesi bozuk olanlara, yani 'kara listede' olanlara ikinci bir kredi vermiyorlar. Esnafın önemli bir sorunu olan bu kara liste için bazı girişimler var. Umarız netice alınır ve bu vatandaşlarımızın sorunu çözülür. Ancak şu anda kredi konusu tamamen banka ile sizin aranızda bir konu. Dolayısıyla bizim yardımcı olmamız mümkün değil. Bankayla görüşüp emekli maaşınızı teminat gösterebilirsiniz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA