• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Çalışamayan emekli olur FARUK ERDEM

Çalışamayan emekli olur

faruk.erdem@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 04.06.2019, 00:00
Yasalarımız çalışamayanlar için iki türlü erken emeklilik imkanı sunuyor. Ayrıca iş göremezlik durumu ile düzenli ödeme alma hakkı da bulunuyor

Diyabet hastasıyım. Şeker ve tansiyon problemleri yaşıyorum. Dolayısıyla çalışırken zorlanıyorum. Erken emeklilik için ne yapabilirim? Kasım AKÇA

Sosyal güvenlik mevzuatımızda sigortadan önce ya da sonra rahatsızlık geçirenler için, engelliler için ya da iş kazası meslek hastalığı geçiren çalışanlar için önemli düzenlemeler bulunuyor.
Bu tür olaylar çalışanların daha erken emekli olmasını sağlıyor. Sizin gibi sigortadan sonra rahatsızlanan vatandaşlar için malulen emeklilik imkanı var.
Bunun için öncelikle SGK'ya müracaat ederek talebinizi bildirmeniz gerekiyor. SGK'nın sevk edeceği hastaneden de en az yüzde 60 ve üzeri rapor almanız isteniyor. Bu raporunuz onaylandığı takdirde en az 1800 gün priminiz de varsa malulen emekli olabilirsiniz.
Engelli emekliliğinde ise sigortadan önceki rahatsızlıklarda yüzde 40/s ve üzeri vergi indirimi alınmasıyla yaş şartına bakılmadan belli süre ve primle emekli olunuyor. İş kazalarında ise geçici ve sürekli iş göremezlik ödenekleri devreye giriyor.

6 YIL KAZANABİLİRSİNİZ

Sigorta sonrası doğumlara tanınan, doğum borçlanması hakkının, sigorta öncesi doğumlara da tanınması mümkün mü?
Meltem KURUCU

Doğum borçlanmasının temelinde annelerin iş hayatından ayrı kalmalarıyla kaybettikleri günleri geri alabilmeleri yatıyor. Bu yüzden de sigorta olduktan sonra yani çalışırken doğum sebebiyle iş hayatına ara veren annelere tanınmış bir hak olarak yasalarımızda bulunuyor. Doğumdan sonra iş hayatına ara veren anneler bu sürenin 2 yıllık kısmını üstelik üç çocuğa kadar borçlanarak geri alabiliyor. Böylece 6 yıllık primi çalışmadan kazanabiliyor.
Böylece 2160 günü emeklilik hesabında kullanıp eksik günlerini tamamlayabiliyor.
Hatırlatalım bu borçlanma işe giriş tarihini geri çekmiyor.
Ancak prim kazanılıyor. Bunun yanında sigortadan önceki doğumlar için böyle bir imkan bulunmuyor. Annelerin bu konudaki talepleri var ancak yasal düzenleme yapılması gerekiyor.

ÇİFT YEVMİYE ALIRSINIZ

Bir giyim mağazasında 3 bin TL maaşla çalışıyorum. Ramazan bayramında iki tam gün çalışacağım. Ne kadar ek ücret almam gerekir? Yeşim BURCU

İş Kanunu'na göre ulusal bayram ve genel tatil günlerinde işçiler izin kullanmayarak çalışırlarsa ücretleri yüzde 100 zamlı ödenir. Dini bayramlar da resmi tatil olarak kabul edildiği için Ramazan Bayramı'nda çalışmanız durumunda siz de her çalıştığınız gün için fazladan bir yevmiye daha alacaksınız. 3 bin liralık maaşınıza göre günlük ücretiniz 100 lira. Eğer çalışmasaydınız bayram günleri için 100 lira alacaktınız.
Çalıştığınız her gün için size ayrıca 100 lira daha ödenecek.
Eğer fazla mesai yaparsanız bu kez saat ücretiniz yüzde 50 fazlasıyla size ödenecek.

ÇIRAKLIK SAYILMIYOR

1975 doğumluyum. Sigorta girişim 1991'de ilk çıraklık olarak başladı. Sonraki girişim 01.12.1996 tarihinde oldu. 6970 günüm var. Ne zaman emekli olurum? Münir AKYILDIZ

Çıraklık döneminde ve staj için yapılan sigortalar kısa vadeli sigorta kollarından oluyor.
Yani iş kazası ve meslek hastalığına karşı yapılan sigortalar.
Aldığınız numara geçerli olmasına rağmen bu günler emeklilik hesabında kullanılmıyor.
O yüzden sizin hesabınız da 1996 yılındaki sigortanıza göre yapılacak. Buna göre de 25 yıl 56 yaş ve 5825 gün şartlarınız var. Priminiz tamamlanmış. Yılınız 2021'de dolacak. Yaşınızın da tamamlanacağı 2031 yılında doğum gününüzde emekli olursunuz.

60 YAŞINI BEKLEYİN

1967 doğumluyum. 1988 yılında sigortalı olarak çalışmaya başladım. Şu anda 3650 günüm var. Kısmi emeklilik için şartlarım nasıl oluşur? Yusuf POSTACI

Prim eksiği olanlar için kısmi yani yaştan emeklilik imkanı bulunuyor. Sizin de 15 yıl ve 3600 gününüz tamamlanmış.
60 yaşında kısmi yaştan emekli olabilirsiniz.
Ancak en az 5375 günü tamamlayabilirseniz bu kez 50 yaş şartıyla emekli olmanız mümkün olacaktır.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA