• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Konuşmak bir dakika FİLİZ ÖZKOL

Konuşmak bir dakika

filizozkol@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 20.08.2018, 00:00

Konuşmak ne demek? Sözlük anlamı nedir? Konuşmak ve susmak arasında geçen zaman kazanç mı? Kayıp mı?
Ağzımızdan dökülen kelimelerin nelere mal olabileceğini hiç düşündünüz mü?
TV'lerde konuşmak üzerine kurgulanmış programların neden bu kadar rağbet gördüğü hiç aklınıza geldi mi?
Niye hukuksal davalarımızda bir başkası bizi savunur? Bazen duymak ve söylemek istediklerimizi bir başkası bizim yerimize söyler.
Cümle kurmada yetersiz olduğumuz konularda birilerinin bizim yerimize konuşmasını isteriz. Dünyaya gözümüzü açtığımız andan, konuşma dönemimize kadar ebeveynlerimiz ne çok uğraşır:
"Hadi kızım baba de. Bak bak anne dedi. Yok canım vallahi de dede dedi." Hepimizin ailesinde çocuklarımızın ilk konuşmaları önemlidir.
Konuşmak üzerine bir çok taşlama ve atasözümüz vardır. Dudaklarımızdan dökülen sözler, çıktığı anda artık bizim olmaktan çıkmıştır. Olumlu veya olumsuz karşısındaki kişiyi hedef alır. Konuşmasını bilmek; yerinde ve zamanında konuşmak, konuşmasıyla insanları, bilgilendirmek ve etkilemektir. Bir iletişim becerisidir. Toplum içinde insan ilişkilerini sağlıklı ve sürekli kılmak için mutlaka geliştirilmesi gereken bir yetenektir.
"Tatlı dil yılanı deliğinden çıkarır derken güzel ve yumuşak sözlerin ikna etme konusunda ne kadar etkili olduğunu düşünürüz. "Ağzı olan konuşuyor" cümlesinde ise; düşünmeden gerekli gereksiz sözlü ifadelerin boş olduğunu anlarız.
Kontrol edemeyeceğiniz, değiştiremeyeceğiniz şeylerden konuşmak, yine çoğu kez boşa zaman ve enerji harcamaktır.
"Ağzından bal damlıyor" derken karşımızdaki kişiye efsunlamış gibi yapışırız. İsteriz ki hep o konuşsun.
Konuşurken söylediklerinizin bir anlamı ve yararı olup olmadığını sorgulayın. Söylediklerinizin karşınızdaki için ne anlama geldiğini, ona bir yarar sağlayıp sağlayamadığını düşünün. Her söylediğini düşün, ancak her düşündüğünü söyleme deyimi insanların ağzından çıkanı kulağının duyması gerektiğini anlatan, dikkatli konuşmanın önemini vurgulayan bir ifadedir. Hangi konuda konuştuğunuzu bilin, bilmediğiniz konuda konuşmayın.
Ayşe'nin küçük bir sözcük yüzünden kırk yıllık dostuyla araları bozulmuştu. Zeynep, kayınvalidesiyle yıllardır görüşmüyordu. Yine, yanlış bir anlaşılma senelere dayanan bir küslük yaratmıştı. Ayhan, karısı Esra'nın kilolarıyla alay edince evlilikleri bir celsede sona ermişti.
Seda işyerinde küçük bir tartışmanın sonunda 16 yıllık işinden ayrılmak zorunda kalmıştı.
Aile içinde bitmeyen dramalar ve travmaların özünde sözel diyalog bozuklukları olmuştur.
Aşk hikayelerinin dramatik ayrılıklarında zihinlerde hep öfke kelimeleri takılı kalmıştır.
"Onun bu sözlerini hiç unutmayacağım".
Yine büyük aşklar evlilik, sadakat yeminleri dudaklarımızdan dökülen cümlelerle perçinlenir. Sanat dünyasının pazarı hepten karışık biliyoruz. Dünya insanının birbiriyle anlaşmasının güçlüklerini medyadan ilgiyle takip edebiliyoruz. Hepimizin gördüğü gibi, siyaset arenası toz duman. Ülke liderleri arasındaki diyologlara akıl sır ermiyor. Bir cümleyle finans dünyası alt üst olabiliyor. Bir siyasetçi ortaya çıkıp bir "söz" ediyor, borsanın ucu kaçıyor. Silahlar savaşlar gündeme geliyor.. Ağzımızdan çıkan her kelime, her cümle bir dakika içinde karşımızdaki kişinin beynine ulaşıyor. Vee görüyoruz ki; acı söz; bıçak yarası gibi. Yara kapansa da izi mutlaka kalıyor. Konuşalım konuşmasına da, susma hakkımızı da kullanmayı unutmayalım. Çok şey kazanırız. İyi bayramlar arkadaşlar.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA