• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Hangimiz sevmedik FİLİZ ÖZKOL

Hangimiz sevmedik

filizozkol@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 19.08.2019, 00:00

Yıllar önce nam-ı diğer Müslüm Baba'nın yani Müslüm Gürses'in bir şarkısı vardı. "Hangimiz Sevmedik." Hatta yakın geçmişimizde bir ATV dizisine isim babalığı bile yapmıştı bu cümle.

Rahmetli şair Ümit Oğuzcan sevgi üzerine söylediği sözlerle ne güzel anlatmıştı bu güzel duyguları. "Hesap pusulası değildir sevmek. Sevginin bedeli yine sevgiyle ödenir."

Ne anlamlı bir cümle. Sevgi, aşk ve tutku arasındaki fark nedir? Hangisi bir diğerine fark atar? Bizi değerli kılan hangi duyguyla sarıp sarmalanmak istersiniz? Hayalinizdeki sevgi hangisidir? Yüzyıllardır bitmeyen bu hislerin altında hangi fizik ve kimya yoğunluğu yatıyor? Aşkı başlatan hormonlarla tutkuya dönüştüren ve daha sonra sevgiyi açığa çıkaran redoksların totalinde, biz hangisini kendimize yakıştırıyoruz? Uzunnnn bir hikaye. Ne desek boş. Ne yapsak faydasız.

Aşk sahibine yakışır deriz. Veya her duygu kendi kimyasına uygun olanı seçiyor. Beden bedeni, ruh ruhu çekiyor. Adına ne derseniz deyin her canlı yaşamı boyunca bu karmaşayı yaşıyor. Yaşam, biz insanoğlu için daha farklı bir sunuş şekli oluşturabilir. Eminim bitkiler ve hayvanların da kendi dillerinde bütünleştiği bir seramoni vardır.

Birçok uzmanımız bu tür duyguları kendi yorumlarına göre anlatmaya çalışmışlar.

Uzman. Psk. Rüveyda Çelenk Yılmaz: "Hayatımızda öyle farklı anlar vardır ki; gerçekten yolun sonuna çok yaklaştığımızı hissederiz. Belki uçaktaki şiddetli bir türbülans anı, belki bir sokak çatışmasının ortasında kaldığımız ya da ciddi bir trafik kazasının köşesinden son anda döndüğümüz an. Bazen de değer verdiğimiz birinin ölümcül hastalık haberini aldığımızda... İşte bu anlarda aklımıza gelen ilk ne olur? Siz söylemeden ben söyleyeyim: Sevdiklerimiz. Peki!.. Birini sevdiğinizi nasıl anlarsınız? Ya da gerçekten sevildiğinizi? İnsanın en temel ihtiyacı sevgidir. Bütün hayatımız sevgiyi arayarak geçer."

Dr. Psk. Fatih Sönmez'e göre; sevmek anlamaktır. Anlamak, sevmek ve sevgiyi istikrarlı yaşamaktır. Bazen sadece sevmek karşımızdakini anlamamıza yetmeyebilir. İlişki bir denklemdir. Değişkenlerin fazla olduğu bir denklem ve insanlar bu denklemi kurmak ve çözümlemek için yüzyıllardır uğraşırlar ve uğraşmaya devem etmektedirler. İlişki, insan değişkeninden ötürü karmaşık ve anlaşılması zordur.

Şems-i Tebrizi, "Sevmeyene karınca yük, sevene filler karınca / Dağı bile taşır insan aşık olunca, inanınca" diyor... Küçük İskender'e göre ise birini gerçekten sevdin mi; yaşı, ne kadar uzakta olduğu, boyu, kilosu sadece lanet birer sayıymış... Özdemir Erdoğan şarkısında, "Sevgi anlaşmak değildir, nedensiz de sevilir" diye anlatıyor sevgiyi...

Halil Cibran, "Sevgi bir şey istemez, tamamlanmaktan başka" diyor...

Mevlana, "Sevgi karanlık bir tünelde yakılan mum ışığı gibidir; size yolunuzu gösterir ama uzakta ne olduğunu söylemez" diyor.

Fuzuli'ye sormuşlar; "Sevmek mi daha güzeldir, sevilmek mi?" diye; "Sevmek" demiş.. "Çünkü, sevildiğinden hiçbir zaman emin olamazsın." Nazım Hikmet, "Ah benim sevdasında bencil, yüreğinde sağlam sevdiğim. Aklıma gelişini seveyim. Ne güzel de darma duman ediyorsun beni" diyor dizelerinde.

Dostoyevski der ki: "Sevmek, güzel birinde aşkı aramak değil; o kişide bilmediğin bir zamanın beklenmedik bir anında kendini bulmaktır."

Can Yücel, "Tabaklarda kalan son kırıntılar gibiydi sana olan sevgim. Sen beni hep bıraktın, bense hep arkandan ağladım" diyor...

Galiba, adı ne olursa olsun içinde sevgi, aşk ve tutku olsun arkadaşlar.

GÜNÜN SÖZÜ
Ben sana kızsam, kendime küserim. (ANONİM)

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA