• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Her şeyde bir hayır vardır TOLGA TEKİN

Her şeyde bir hayır vardır

tolga.tekin@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 09.11.2018, 00:00

Gündelik hayatta insanın başına gelen öyle olaylar vardır ki bunlar aslında bizlere ilahi birer mesajdır.
Ancak bazen insan bu mesajı algılayamaz ve "neden şimdi benim başıma bu geldi?" diyerek isyan eder hayıflanır.
Kendine göre yorumlar yapar, olumsuz düşünür ve bunalıma bile girer. Halbuki bu olayın altında birçok hikmetler yatar.
Yani insan neyin hayır, neyin şer olduğunu bazen kestiremeyebilir. Hayır gördüğümüzde şer, şer gördüğümüzde hayır olabilir.
Hemen burada konuyla ilgili ayeti kerimeyi sizlerle paylaşmak istiyorum. "Bazen hoşunuza gitmeyen bir şey sizin için hayırlı olur. Kimi zaman da sevip arzu ettiğiniz bir şey sizin için şerli olabilir. Sonuç itibarıyla neyin hayır ve neyin şer getireceğini sadece Allah bilir, siz bilmezsiniz." (Bakara, 2/216).

BİZİ BİZDEN İYİ BİLİR

Bizleri yaratan ve rahmetiyle kuşatan Allah (c.c.), şüphesiz ki bizi bizden daha iyi bilmektedir. Bu kapsamda her olayın bir imtihan vesilesi olduğunu da düşünerek bizleri üzecek olayları sabırla karşılamalıyız.
Çünkü zaman her şeyin ilacıdır. Beklemeyi bilirsen, istediğin şey nasibinde de varsa seni bulur. Ama sabırsız davranıp acele edersen o zaman elindekini de kaybedersin.
İşte bu konuda başka bir ayet daha...
"Olabilir ki bir şey sizin hoşunuza gitmez de Allah onda birçok hayır takdir etmiş bulunur." (Nisa, 4/19)

EN İSABETLİ SONUÇ

Her ne kadar insan cüzi irade sahibi olsa bile hayatın doğal akışı içerisinde gerçekleşen olaylarda bazen bizim hiçbir müdahalemizin olmadığı işler vardır. İşte bu durumda bizler "Vardır bu işte de bir hayır." sözünü kullanıp sonucu beklemeliyiz.
Çünkü Cenab-ı Hak kullarını neye sevk ederse etsin ve nasıl bir sonuca ulaştırırsa ulaştırsın, O'nun takdirinin her zaman en isabetli, en bereketli ve de en faydalı, sonuç itibarıyla da en hayırlı tercih olduğunu bilmeliyiz. Evet insan cüzi irade sahibidir.
Allah (c.c.) insana iki şeyden birini seçme özgürlüğünü vermiştir. Bu irade sayesinde insan iyi ya da kötü, güzel veya çirkin, faydalı veya zararlı gördüğü şeylerden birini seçebilir. Fakat bazen insan bu tercihlerinde isabetli olamaz ve istemediği bir sonuçla karşılaşabilir. İşte bu yüzden bizler Allah'tan her şeyin hayırlısını istemeliyiz ve O'nun takdirine razı olmalıyız. Çünkü O her zaman bizlerin iyilik ve güzelliği için fırsatlar yaratır. Çünkü bizim hakkımızda her zaman hayır murad eder. Bizler de meydana gelen olaylar nedeniyle olumsuz düşünüp hayatımızı karartmaktansa, iyi yönlerine bakıp, güzel düşünüp ömrümüzü hep güzellikler içerisinde geçirebiliriz.
Dolayısıyla kötü gibi görünen her olayın hayırlı ve iyi tarafını düşünerek kendimizi sorgulamamız ve yapılan hataları tespit ederek gelecekte aynı hatalara düşmemeye çalışmamız insana yakışan bir tavırdır.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA