• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Kurbanıma dokunma YUNUS KARAKAYA

Kurbanıma dokunma

yunus.karakaya@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 29.08.2017, 00:00

Bildiğiniz gibi Allah nasip ederse Cuma günü Kurban Bayramı'nı idrak edeceğiz. Kurban ibadeti, İslam toplumlarının şiarı sayılan ibadetlerden biri olarak asırlardan beri devam etmektedir. Ayrıca kurban, bir Müslüman'ın gerektiğinde bütün varlığını Allah yolunda feda etmeye hazır olduğunun da bir nişanesidir. Kurban Hanefi mezhebine göre vacip, diğer mezheplere göre ise, sünnet-i müekkededir.

AYNI LAF SALATASI

Her Kurban Bayramı öncesinde bir sürü laf ebesi ortaya çıkarak Müslümanları bu ibadetinden uzaklaştırmak için bir sürü laf salatası üretir. Hemen hemen her yerde Kurban Bayramı'na vahşet diyenler bilerek veya bilmeyerek din düşmanlığı yaptıklarının farkındalar mı acaba?
Mesele üzüm yemek değil bağcıyı dövmek elbette.

***

Dünyanın her yerinde katliamlar, soykırımlar, hayvanlara eziyetler yapılırken onlara nedense tepki vermezler. Sizin derdiniz aslında Müslümanlıkla, yani başka dinlerin ne yaptığına bakmazlar.
Bende şöyle internette kısa bir araştırma yaptım. Hayvan katliamı yapan ülkelerin kültürlerinden dikkat edin ibadetlerinden ve dini inançlarından değil bir iki örnek vermek istedim.

İSPANYA
Yaygın olarak İspanya'da, daha seyrek olarak ise Portekiz, Güney Fransa ve bazı Latin Amerika ülkelerinde düzenlenen boğa güreşlerini keyifle izleyenlere ne demeli?
Dünya çapında binlerce insan hala bu gösterileri seyretmek için para veriyor ve bunu bir eğlence kaynağı olarak görüyor.

BOĞA YAKMA: Boğaların boynuzları yakılarak halk arasına salınıyor. Yapıldığı yer İspanya.
Boğa daha sonra öldürülüyor.

KÖPEKLERİ KURTARIN: Hani Müslümanların kurban ibadetine katliam diyenler acaba Asya'da oldukça yaygın yenilen köpekleri kurtarmak için bugüne kadar ne yaptınız?
Kedi ve köpek eti yeme denince akla hemen Uzakdoğu gelir, ancak dünyanın en zengin ve en çağdaş ülkelerinden İsviçre'de de bugün hala köpek ve kedi eti yendiğinden haberdar mısınız?

KÖPEK ASMA: Bulgaristan'da yerel bir gelenek.

DANİMARKA
Danimarka'ya ait olan Faroe adalarındaki Dantesque de kurbana katliam diyen AB üyesi ülkelerden biri, burada her yıl bir katliam gerçekleşiyor.
Danimarka'ya bağlı Faroe Adaları'nda 300 yıldır gerçekleştirilen balina katliamına sessiz kalıyorsanız o zaman Müslümanların ibadet için yılda bir defa kurban kesmesine karışmaya hakkınız yok.

O ETLER AĞAÇTAN MI TOPLANIYOR?

Kurban Bayramı'nda kurbanlık hayvan kesilmesini diline dolayanlar nedense yılbaşında hindi kesip yemekte, sadece süslemek için çamları devirmekte.
Kurbanlık hayvan kesilmesini katliam olarak değerlendirenler, ocakbaşlarında, mangalda, en lüks lokantalarda yedikleri birbirinden lezzetli menülerdeki etlerin ağaçtan toplandığını sanıyor herhalde.

***

Peki, tavukların da canı can değil mi? Balık da yiyorlar. Peki, balığın da canı can değil mi? O zaman içkinize neden o hayvanları meze yapıyorsunuz?
Kurban kesersen yobazsın.
Nusret'te et yiyerek kazıklandığın zaman çağdaşsın.

SİZİ TUTAN MI VAR?

Bir de kurban keseceğinize fakirlere yardım edin diyenler var.
Kurban ibadetinin en temel ilkelerinden birisinin fakirlere pay vermek olduğundan haberdar değilsiniz belli.
Kurban etinin üçe taksim edilip bir bölümünün fakirlere, bir bölümünün akraba ve dostlara dağıtılması bir bölümünün de ev halkıyla yenilmesi tavsiye edilir ve bu bir faziletli davranıştır.
Ha siz kurban kesmek yerine yardım etmek istiyorsanız, kurbanlarınızı bir hayır kurumuna da bağışlayabilirsiniz.
Sizin elinizi tutan yok.
Yalnız yardıma ihtiyacı olanları sadece Ramazan ve Kurban Bayramlarında değil, her zaman hatırlayın ve onlara yardım elinizi uzatın. Ama lütfen bizim kurbanımıza dil uzatmayın.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA