• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Esnaf ve Ahilik kültürü YUNUS KARAKAYA

Esnaf ve Ahilik kültürü

yunus.karakaya@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 22.09.2017, 00:00

Öncelikle bütün esnafımıza Allah iş yoğunluğu versin. Şunu kesinlikle aklınızdan çıkarmayın, esnaf ekonominin bel kemiğidir.
Esnaf, istikrarlı bir ekonomik ve siyasi ortamda yaşamayı sever.
Esnafın yoğun olduğu ülkelerde gelir dağılımı dengede olur.
Hepsine helal ve hayırlı kazanç diliyorum.
Büyük AVM'lerin artmasıyla birlikte esnafın zorlandığını biliyoruz.
AVM kültürünün giderek hepimizi esir aldığı günümüzde, küçük esnafı biraz boynu bükük bıraktığımız doğrudur.
Şimdi kendi kendinize itiraf edin esnaftan gördüğünüz samimiyeti veya sıcaklığı büyük AVM'lerde bulamıyorsunuz değil mi?
Siz hiç AVM'ye herhangi bir mağazaya gidip "Bizim çocuklar gelince anahtarı sizden alacak" diyebilir misiniz? Diyemezsiniz değil mi oysa mahalle bakkalına rahatlıkla anahtarınızı teslim edebilirsiniz.
Mesela herhangi bir marketin aracını alıp çoluk çocuk pikniğe gidebilir misiniz?
Oysa mahalle bakkalı kısıtlı imkanlarıyla semt sakinlerini hafta sonları da sulak mesire alanlarına içi çoluk çombalak dolu arabasıyla götürür.
Hani bir söz vardır "Sen markete gidersin ama cenazene bakkal gelir." Tamam, yine markete ve AVM'lere gidin ama asla mahalle esnafını ihmal etmeyin.

AHİLİK HAFTASI

Ahilik, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinde Anadolu'da yaşayan halkın sanat, ticaret, ekonomi gibi çeşitli meslek alanlarında yetişmelerini sağlayan, onları ahlaki yönden yetiştiren, çalışma yaşamını iyi insan meziyetlerini esas alarak düzenleyen bir örgütlenmedir. Kurucusu Ahi Evran'dır ve kendi kural ve kurulları vardır. Günümüzün esnaf odalarına benzer bir işlevi olan Ahilik iyi ahlakın, doğruluğun, kardeşliğin, yardımseverliğin kısacası bütün güzel meziyetlerin birleştiği bir sosyo-ekonomik düzendir.
Bu arada İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Zekeriya Mutlu nezdinde tüm esnafımızın Ahilik Haftası'nı kutlarım.
Sayın Başkan Mutlu, Ahilik Haftası dolasıyla oldukça önemli mesajlar verdi.
Mutlu, "Ahilikten aldığımız güzel ahlakı dünyadaki teknolojik gelişmelerle yoğurmalıyız. Esnafa herşeyi düzgün yapmak düşer" şeklinde konuştu.
Mutlu, "Ahi, 'Kardeşim' demektir.
Ahilik felsefesi, çalışma hayatında ve sosyal yaşamda dürüstlüğü, iyi ahlakı, bilimi ve eğitimi esas alır. Ahilik kaliteli üretmek, doğru tartmak, tüketiciye saygı göstermek demektir. Ahilik dayanışma, siftah yaptıktan sonra müşterisini komşusuna yönlendirmek demektir.
Özetle Ahilik, içinde bulunduğumuz çağın şartlarında unuttuğumuz, ama sıkı sıkıya sarılmamız gereken değerleri bize hatırlatan bir esnaf geleneğimizdir" dedi.
Bu esaslar bağlamında yeniden medeniyet tasavvurumuzun oluşmasında ahiliğin önemli katkılar sunacağını düşünüyoruz.
Bu manada Ahiliğin eğitim, sosyal, siyasal, ekonomik, kültürel, dini ve ahlaki alanlarda 21. yüzyılda medeniyetimizin ana unsurlarından olacağı şüphesizdir.
Ahi olun Ahi kalın.

Ormanların baş düşmanı

Dünyadaki yaşamı destekleyen ormanlarımız her geçen gün yok oluyor. Bu yıl başta İzmir, Antalya, Mersin, Balıkesir, Muğla olmak üzere birçok ilde orman yangınları meydana geldi. Adeta felaketin açık göstergesi olan yangınlar, doğal sebeplerin yanı sıra ihmal, dikkatsizlik gibi beşeri unsurların etkileri ile de ortaya çıkıyor.
Orman ve Su İşleri Bakanlığı 2017 yılındaki yangınların yüzde 84,9 oranında ihmal ve dikkatsizlik, yüzde 4,7 oranında kaza, yüzde 10,4 oranında ise doğal (yıldırım) sebeplerden kaynaklandığını açıkladı.
Hal böyle olunca doğanın bize sunmuş olduğu, oksijen deposu ormanlar beşeri faktörlerden kaynaklanan nedenlerden dolayı zarar görüyor. Çıkan her orman yangını birçok canlının yaşam alanını yok ediyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA