• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Esnaf sanatkarlara müjdeli haberler ZEKERİYA MUTLU

Esnaf sanatkarlara müjdeli haberler

zekeriya.mutlu@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 24.03.2016, 00:00

Geçtiğimiz hafta Başbakan sayın Ahmet Davutoğlu'nun Bağ-Kur prim ödemelerinin de destekleneceğine ilişkin yaptığı açıklama, esnaf sanatkarlarımızı oldukça rahatlatmıştır.

Hatırlanacağı gibi, her platformda ısrarla bu konuyu dile getiren İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği, son olarak da geçen ay Birliği ziyaret eden Gümrük ve Ticaret Bakanı sayın Bülent Tüfenkçi'ye bu sıkıntıyı arz etmiş, geliştirdiği çözüm önerilerini aktarmıştır.

128 lira ek yük

Asgari ücrette yapılan önemli artış, zincirin devamında istihdam maliyetlerini de normalin üzerinde yükseltmiştir. Asgari ücretin maliyeti brüt 1935 liraya yükselince devlet çalışan maliyetini aylık 110 liraya kadar destekleyeceğini açıklamıştır. Aynı şekilde Asgari Günlük Harcama Tutarı Esası'na göre hesaplanan Bağ-Kur primleri de yükselmiş, üyelerimizin ödediği en düşük Bağ-Kur aylık primi 128 liralık bir artışla, 440 liradan 568 liraya çıkmıştır.

Bu noktada İzmir Birliği, işçi konumundaki çalışanlar için gerçekleştirilen kolaylıkların, iktisaden desteklenmeye ihtiyaç duyan esnaf sanatkarlar için de düşünülmesini talep etmiştir.

Bu nedenle taleplerimizin kabul görmesi ve Sayın Başbakan'ın son söylemleri bizi rahatlatmış, kanaatimizce sosyal adaletin zedelenmesini önleyecek bir açıklama da olmuştur.

İzmirli esnaf sanatkarlar artık hükümetin diğer taahhütlerinde olduğu gibi bu müjdeyi de kısa sürede hayata geçirmesini, esnaf sanatkarlara da 110 lira destek verilmesini, veya Bağ- Kur prim artışlarının yeniden değerlendirme oranında yapılmasını beklemektedirler.

Kesime tanınan kolaylıklar

Son dönemde sadece İzmir'de değil, ülke genelinde esnaf sanatkarları sevindiren gelişmelerin yaşanması, 64. Hükümetin kesimin sorunlarına büyük duyarlılık göstermesi camiamız tarafından memnuniyetle karşılanmaktadır.

Gerçekten de esnafa yönelik alınan tedbirleri incelediğimizde önümüze şöyle bir tablo çıkmaktadır.

- Emekli olduktan sonra faaliyetini sürdüren esnaf sanatkarların, (yani yatırım, üretim ve istihdam yaratmaya devam eden üyelerimizin) emekli maaşlarından yapılan Sosyal Güvenlik Destek Primi (SGDP) kesintisi tamamen kaldırılmıştır. Gerçekten de ekonomiye katkı verenleri adeta cezalandıran kesintinin kaldırılmasıyla, hem kamu vicdanı açısından hem de ekonomik katma değerin artması açısından çok yararlı bir adım atılmıştır.

- Basit usulde çalışan esnaf sanatkarlarımızın içinde bulunduğu zor şartlar göz önüne alınmış, yıllık kazancı 8 bin liraya kadar olan basit usule tabii üyelerimize vergi muafiyeti sağlanmıştır.

- Prim borcu olduğu için sağlık hizmeti alamayan üyelerimize ve bakmakla yükümlü oldukları yakınlarına sağlık hizmeti alabilme imkanı sağlanmıştır. (Bu hizmetin sürekli hale getirilmesini, zaman sınırlaması olmaksızın kalıcı olarak verilmesini ümit ediyor ve bekliyoruz.)

- 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu kapsamında, az tehlikeli sınıfa tabi olan ve 10 kişiden az kişi çalıştıran (bu tanıma en çok esnaf sanatkarımız uymaktadır) işletme sahibi ve yöneticilerine belgelendirme hakkı tanınarak büyük kolaylık sağlanmıştır.

- Türkiye'de esnaf sanatkar teşkilatları, perakende sektöründe yaşanan haksız rekabetin önlenmesi için yasal bir düzenlemenin hazırlanıp çıkarılmasını uzun süredir beklemekteydiler. Bu konuda önemli bir adım atılmıştır. Her ne kadar beklentileri tam olarak karşılayamasa da AVM yasası çıkarılmış, hiç olmazsa sektöre düzen getirecek yasal düzenlemeler açısından ilk adım atılmıştır.

- Esnaf sanatkarlar için 30 bin liralık faizsiz kredi imkanı sağlanmıştır.

- Vergi ve sigorta prim borçları için yapılandırma imkanı tanınmıştır.

- Esnaf Kefalet kooperatifi kredilerinin ve KOSGEB desteklerinin limitleri artırılmıştır.

- Kadın Bağ-Kur'lulara doğum borçlanması hakkı tanınmıştır.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA