• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Vergide elektronik tebligat dönemi başlıyor ZEKERİYA MUTLU

Vergide elektronik tebligat dönemi başlıyor

zekeriya.mutlu@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 31.03.2016, 00:00
Gelir İdaresi Başkanlığı daha hızlı ve masrafsız bir sistemi hayata geçirmek için 1 Nisan 2016 tarihinden itibaren vergide Elektronik Tebligat dönemini başlatacaktır. Daha önceden 2016 yılı başında uygulamaya gireceği açıklanan Elektronik Tebligat sistemi, yine Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yayınlanan bir tebliğ ile Nisan başına ertelenmiş, biz de daha önceki yazılarımızda gelişmeleri aktararak, üyelerimizin dikkatini yeni uygulamaya çekmiş ve sisteme dahil olmaları gerektiğini dile getirmiştik.

NE GETİRİYOR, KİMLERİ KAPSIYOR?

Yeni uygulamaya göre, vergi dairelerince düzenlenen ve mükelleflere 213 sayılı Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre tebliği gereken evraklar, Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından elektronik ortamda gönderilecektir. Basit usule tabi olan üyelerimiz uygulama kapsamına girmeyeceklerdir.
Öte yandan;

Kurumlar vergisi mükellefleri,

Ticari, zirai ve mesleki kazanç yönünden gelir vergisi mükellefiyeti bulunanlar (Basit usule tabi olanlar hariç),

İsteğe bağlı olarak kendilerine e-tebligat yapılmasını talep edenler söz konusu uygulamanın kapsamına gireceklerdir.

SİSTEME MÜRACAAT

E-tebligat başvurusu, bizzat mükellef tarafından ya da özel yetki içeren noter tasdikli vekaletname ile yapılabilmektedir.

Vergi dairesi, elektronik tebligat talep bildirimiyle müracaat eden mükellefe, müracaat anında sistem tarafından üretilen internet vergi dairesi kullanıcı kodu, parola ve şifreyi verecek, böylece elektronik tebligat adresi edinilmiş olacaktır.

İnternetten müracaat eden mükelleflere ise internet vergi dairesi kullanıcı kodu, parola ve şifre verilmeyecek, bu mükellefler sisteme her girişlerinde sistem tarafından kimlik doğrulaması yapılarak sistemi kullanabileceklerdir. Mükelleflere e-tebligat yapıldığında, telefon numarası veya e-posta adreslerine SMS veya e-posta ile bilgilendirme yapılacaktır. Elektronik ortamda gönderilen evrak, mükellefin elektronik adresine ulaştığı tarihi izleyen 5. günün sonunda tebliğ edilmiş sayılacak, ayrıca posta yoluyla gönderilmeyecektir.

Bu sistemi kullanmaya zorunlu olup da sisteme dahil olmayanlara idare tarafından Vergi Usul Kanunu'nun mükerrer 355. maddesi uyarınca özel usulsüzlük cezası uygulanacaktır. Ayrıca ölüm, tüzel kişiliğin tasfiyesi gibi haller dışında e-tebligat sistemine dahil olanlar sistemden çıkamayacaklardır.
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA