• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Ekonomide özlenen tablo ZEKERİYA MUTLU

Ekonomide özlenen tablo

zekeriya.mutlu@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 16.06.2016, 00:00
Türkiye zor bir süreçten geçmektedir. Terör olayları canları yakmakta, milli birliğe ve dayanışmaya en çok ihtiyaç duyulan günler yaşanmakta, tüm bu olumsuz etkenlerin yanında, ekonomide de beklenen canlılık yakalanamamaktadır.
İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği, bugüne kadar çeşitli platformlarda Türkiye'nin içinde bulunduğu zor şartlara değinmiş, ancak ekonominin ihmale gelmeyeceğini, yaşanan siyasi gelişmelerin ekonomide yaşanan sorunları gölgelememesi gerektiğini ifade etmiştir.
Bu noktada, Ekonomi Koordinasyon Kurulu (EKK) ilk toplantısına bizzat Başbakan Binali Yıldırım'ın başkanlık etmesi ve Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli'nin 10 adımlık ekonomi paketinin ana hatlarını açıklaması, piyasalara olumlu bir gelişme olarak yansımıştır.
Başbakanımız sayın Binali Yıldırım, İzmir milletvekili olması dolayısıyla pek çok toplantımıza katılmış, değişik platformlarda kendisine camiamızın sorunları ve İESOB'nin geliştirdiği çözüm önerileri aktarılmıştır. Değerli Başbakanımızın ilk günden beri esnaf kesimine ilgi göstermesi, sorunlarımıza karşı samimi ve duyarlı olması, yeni dönemde üyelerimizin sorunlarının çözümü konusunda bizleri umutlandırmaktadır. Dolayısıyla, sayın Binali Yıldırım'ın öncülüğünde çalışmalarını sürdüren hükümetimizin ekonomik sorunlara gereken değeri ve duyarlılığı göstermesi de, esnaf sanatkar teşkilatımızın içini rahatlatmıştır.

EKK'DA BAŞBAKAN AĞIRLIĞI

Geçmişte yapılan EKK'lardan sonra yazılı açıklama Hazine tarafından yapılırken, son toplantının açıklaması Başbakanlık tarafından yapılmıştır.
Yaklaşık 6.5 saat süren ve Küresel Ekonomide Türkiye'nin Yeri başlığı altında toplanan EKK'da genel ekonomik değerlendirme yapılmıştır.
Toplantıda, azalan turist sayısı nedeniyle turizm sektörüne yönelik önlemler ve ihracatta alınabilecek kararlar değerlendirilmiş, üretimin ve ihracatın desteklenmesi, iş dünyasının yükünün hafifletilmesi görüşülmüştür.
Her şeyden önce yeni Başbakanın hemen EKK'yı toplayarak bu kararları alması, ekonomiye gereken önemin verileceğini ve ekonominin artık gündemin ilk maddeleri arasında yer alacağını göstermektedir.

EKONOMİYE DOPİNG

Bu gelişmelerin yanı sıra, Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli'nin vergiden teşvik politikalarına kadar ekonomik büyümeyi hızlandıracak 10 adımlık ekonomi paketinin ana hatlarını açıklaması da yeni hükümetin ekonomiye verdiği önemin bir göstergesi olarak kabul edilmektedir. Sayın Canikli satır başlarıyla, yatırım ortamının iyileştirilmesine katkı sağlayacak paketin TBMM'ye sevk edileceğini, vergi ve ticaret kanunu ile ilgili çalışmaların yapılacağını, damga vergisi ve harçlar kanununda yatırımcının maliyetini azaltacak düzenlemelerin planlandığını ve Ar-Ge teşvik potansiyelinin artırılacağını açıklamıştır.
Netice itibariyle ekonomi yönetiminin;

Olası küresel faiz artışına ve belirsizliklere karşı eylem planı hazırlaması,

Üretimin ve ihracatın desteklenmesini öngörmesi,

Yatırım ortamının iyileştirilmesine yönelik çalışmalar yapması,

Vergi ve Ticaret kanununda reel sektörün ve iş dünyasının lehine düzenlemelerin düşünülmesi,

Özellikle esnaf sanatkarların büyük eksikliğini hissettiği Ar-Ge çalışmalarını destekleyecek teşviklere öncelik verilmesinin istenmesi, İzmir esnaf teşkilatı tarafından takdirle ve memnuniyetle izlenmektedir. Netice itibariyle, Türkiye'de bugüne kadar üretime ve yatırıma dayalı büyümeyi öngören ekonomi modellerinin yeterince yerleştirilememesi, iktisadi sıkıntılara neden olmuştur.

İzmir Esnaf Teşkilatı, Başbakan Binali Yıldırım'ın ve hükümetin ekonomiye yönelik planladığı çalışmaları son derece yerinde bulmakta ve gönülden desteklemektedir. Bu noktada İzmir Birliği de, esnaf sanatkarların, İzmir'in ve ülkenin menfaatine yapılacak her çalışmaya katkı koymaya hazırdır.
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA