• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Esnaf kesimine bayram hediyesi... ZEKERİYA MUTLU

Esnaf kesimine bayram hediyesi...

zekeriya.mutlu@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 14.07.2016, 00:00
Başbakan Binali Yıldırım, 4 Temmuz'da Türkiye'yi yatırım için cazibe merkezi haline getirmeyi amaçlayan ve toplumun tüm kesimlerine hitap edecek olan ekonomik tedbir paketinin ana hatlarını açıklamıştır.
Arefe günü ilan edilen paket, esnaf sanatkarlarımız için adeta bir bayram hediyesi olarak kabul edilirken, Başbakan Yardımcısı Sayın Numan Kurtulmuş'un Meclis tatile girmeden paketin çıkarılacağını açıklaması memnuniyetimizi daha da artırmıştır.
Paketin açıklanan ana hatlarını incelediğimizde, üyelerimizi bire bir ilgilendiren, esnaf sanatkarlara olumlu yansıyacak tedbirleri de içerdiği görülmektedir.
Zamanında primini ödeyen Bağ-Kur'luya yüzde 5 oranında indirim, iş sağlığı ve güvenliğinde bir yıl öteleme, ticari araçlarda ÖTV'nin kaldırılması, kredi teminine kolaylıklar getirecek düzenlemeler, İzmir Esnaf Teşkilatı tarafından memnuniyetle karşılanmıştır.
Çünkü daha önceden İzmir Birliği'nin çeşitli platformlarda dile getirdiği sorunlar ve beklentiler hükümet tarafından kabul görmüş ve açıklanan tedbir paketinde beklentilerimize de yer verilmiştir. Bu noktada Sayın Başbakan Binali Yıldırım'ın şahsında paketin hazırlanmasına emeği geçen herkese teşekkür etmeyi bir borç biliyoruz.

ÜRETEN EKONOMİ

Paket kapsamındaki teşvik ve desteklerle mali disiplin bozulmadan üretimin artırılabilecektir.
Genel itibarıyla ekonomi paketinin kapsamında; yatırımcılara faizsiz kredi desteği, terörle mücadelede şehit olanların yakınlarına ve ticari araçlarını yenilemek isteyen şoför esnafına araç alımlarında ÖTV indirimleri, karşılıksız çeklerle ilgili yapılan yeni düzenlemeler, Bağ-Kur borçlarında indirimler, yurtdışındaki yatırımcılara para transferi kolaylığı, şirket kurmanın basitleştirilmesi, tarımsal destekler, ihracatçıya ve ithalatçılara kolaylıklar gibi birçok konu başlığı bulunmaktadır. Bunun yanında kısa sürede Doğu ve Güneydoğu'ya ilişkin ekonomik paketin de açıklanacağı bildirilmiştir.
Yeni çalışma uzun süredir ifade ettiğimiz, ekonomide üreten ve yatırım yapan kesimlere öncelik verilmesi ile üreterek büyüme prensiplerini destekler nitelikte olmuştur. Bu nedenle düşünülen tedbirlerin Türk ekonomisine olumlu etkilerinin olacağını düşünmekteyiz.

ESNAF AÇISINDAN

Ana hatları itibarıyla ekonomi paketi camiamız tarafından tatmin edici ve esnaf kesiminin beklentilerini karşılar nitelikte olduğu görülmektedir. Kesimimizi ilgilendiren konu başlıklarına değinirsek;

- Bağ-Kur prim indirimi: Primlerini zamanında ödeyen Bağ-Kur'lulara 5 puan indirim yapılacak, ancak primlerin zamanında ödenmemesi halinde bu imkan ortadan kalkacaktır.
- ÖTV'siz ticari araç: Bu tedbir araçlarını yenilemekte zorlanan şoför esnafını rahatlatacaktır.
Taksi, şehir içi toplu taşıma yapan dolmuş, minibüs gibi araçlar yenilendiği zaman ÖTV'siz araç alımı mümkün olabilecektir. Bu daha önce bizim de pek çok platformda dillendirdiğimiz ve özellikle taksici, otobüsçü ve minibüsçü esnafının önünü açacak önemli bir uygulama olacaktır.
- Kredi teminatı: Kredi kullanımında taşınabilir menkuller de teminat olarak kullanabilecektir.
Bu uygulama, kredi kullanımında teminat olarak gayrimenkul gösteremeyen üyelerimizi rahatlatacaktır. Ayrıca finans sorunu yaşayan küçük işletmeleri rahatlatacak bir başka karar da, kredi kullanma maliyetinin düşürülmesi olacaktır.
- Karşılıksız Çek: Karşılıksız çek işlemlerine para cezası gelecek, tekrarı halinde hapis cezası verilecektir. Ayrıca Karekod uygulamasıyla da çekin güvenirliliği daha çek alınmadan öğrenilebilecektir.
Çekin özellikle küçük sermayeli esnaf sanatkarlar açısından farklı bir önemi vardır. Ödemelerini aksatmayan, piyasalarda kendilerine güven sağlamış olan pek çok üyemiz, sınırlı sermaye yapısına rağmen çeklerindeki güvenilirlilik sayesinde işlerini çevirebilmekte, önemli bilançolara ulaşabilmekteydi. Ancak çekteki hapis cezasının kaldırılması ile oluşan güvensizlik ortamı, küçük işletmelerin işlerinde aksamalara neden olmuştur.
Ayrıca aldığı çekin karşılıksız çıkması halinde sermayesi güçlü olmayan üyelerimiz büyük sıkıntılar da yaşamıştır.
İzmir Birliği olarak çeklerin sigortalanarak güvenilir hale getirilmesi konusunda daha önceden önerilerimiz olmuştur. İzmir Birliği, çeki veren ve alan insanın çek konusunda endişesinin olmaması gerektiğini dile getirmiştir.
Son tedbirler çeki yeniden güvenli kılacak ve beklentilerimizin karşılanmasına vesile olacaktır.
- İş Sağlığı ve Güvenliği: İş Sağlığı ve İş Güvenliği Yasası'nın, iş yeri sağlığı uzmanı ve doktor bulundurma zorunluluğu gibi bazı hükümlerinin 1 yıl ötelenmesi söz konusudur. Öteleme, esnaf sanatkarların yeni yasaya uyumları için kendilerini yenilemeleri, toparlanmaları ve yasanın gereklerini daha iyi kavramaları açısından yararlı olacaktır.
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA