• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Mesleki Yeterlilik Belgesi zorunluluğu ZEKERİYA MUTLU

Mesleki Yeterlilik Belgesi zorunluluğu

zekeriya.mutlu@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 25.01.2018, 00:00

Avrupa Birliği uyum süreci ile, pek çok alanda olduğu gibi çalışma hayatına da bazı yenilikler ve değişiklikler getirilmiştir.
Bu yenilikler kapsamı içinde, Mesleki Yeterlilik Belgesi zorunluluğu da bulunmaktadır.
Buna göre, 'Çok Tehlikeli' ve 'Tehlikeli' meslek kollarında çalışacak kişilerin Mesleki Yeterlilik Belgesi sahibi olması gerekmektedir.
İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği, bu çerçevede, otomotiv sektöründe çalışan 9 meslek grubunda faaliyet gösteren esnaf sanatkarlarımıza destek olmak, onların ihtiyaçlarını karşılayabilmek, lüzumlu belgeye daha uygun maliyetlerle ve güvenli şekilde ulaşabilmelerini sağlamak adına Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) ve Türk Akreditasyon Kurumu (TURKAK)'na müracaat etmiştir.

UYGULAMANIN YARARLARI

Müracaat sonucu, 27 Aralık 2017 tarihinden itibaren, İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği, ilgili kurumların onayıyla, otomotiv alanında 9 meslek grubunda sınav yapma yetkisine sahip olmuştur. Bu konuda talepler alınmaya başlanmıştır.
İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği bu işlemleri, İESOB Usta Mesleki Yeterlilik Sınav Merkezi İktisadi İşletmesi vasıtasıyla gerçekleştirmektedir.
Uygulamada sınavlar yazılı (test) ve pratik (uygulamalı) olarak iki aşamada yapılmaktadır. Sınavın her iki aşamasında da başarılı olanlar, MYK belgesi almaya hak kazanmaktadırlar.
Sınavlarda kişinin mesleğiyle ilgili bilgi, beceri ve yetkinlikleri denetlenmektedir.
Bu uygulama belgeli işgücü istihdamının artırılmasını, işi ehil kişilerin yapmasını, tüketiciye de daha kaliteli ürün ve hizmet sunumunun yaygınlaşmasını sağlayacaktır.
Konuyla ilgilenen oda yöneticilerimiz veya esnaf sanatkar dostlarımız, ayrıntılı bilgiyi www.ustabelgelendirme. com.tr adresinden veya İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Ar-Ge Müdürlüğü'nden edinebileceklerdir.
Ayrıca İESOB Usta Belgelendirme İşletmesi'nin 0 553 890 11 60 numaralı telefonundan da bilgi temin edilebilecektir.
9 meslekte belge veriliyor
İESOB USTA Belgelendirme İşletmesi, öncelikle aşağıda sıralanan 9 meslekte belge vermeye başlamıştır. İlerleyen zamanda ihtiyaçlar ve talepler doğrultusunda diğer mesleklerde de belge verilmeye devam edecektir.
Birliğimizin vermeye yetkili olduğu belgeler ise şöyle sıralanmaktadır:

Otomotiv Kaportacısı Seviye 3 Belgesi (Bu belge ortaokul diplomasına eşdeğerdir.)

Otomotiv Mekanikçisi Seviye 4 belgesi (Bu belge lise diplomasına eşdeğerdir.)

Otomotiv Kaportacısı Seviye 4 Belgesi (Bu belge lise diplomasına eşdeğerdedir.)

Otomotiv Gövde Onarımcısı Seviye 4, (Bu belge lise diplomasına eşdeğerdir)

Otomotiv Elektrikçisi Seviye 4, (Bu belge lise diplomasına eşdeğerdir)

Otomotiv Boya Onarımcısı Seviye 4 Belgesi (Bu belge lise diplomasına eşdeğerdir)

Otomotiv Gövde ve Boya Onarımcısı Seviye 5 Belgesi (Bu belge 2 yıllık meslek yüksek okulu (önlisans) diploması ile eşdeğerdedir.)

Otomotiv Gövde Onarımcısı Seviye 5 Belgesi (Bu belge 2 yıllık meslek yüksek okulu (önlisans) diploması ile eşdeğerdedir.)


Otomotiv Elektromekanikçisi Seviye 5 Belgesi (Bu belge 2 yıllık meslek yüksek okulu (önlisans) diploması ile eşdeğerdedir.)

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA