• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Destekler Paketi’nde SGK fırsatları ZEKERİYA MUTLU

Destekler Paketi’nde SGK fırsatları

zekeriya.mutlu@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 17.05.2018, 00:00

Kanun tasarısı olarak TBMM Başkanlığı'na sunulan ve toplumda 7'den 77'ye herkesi ilgilendiren Destekler Paketi, Meclis'te kabul edilmiştir.
Resmi Gazete'de yayımlandıktan sonra yürürlüğe girecek 7143 Sayılı Kanun, esnaf sanatkarlara ekonomik katkı sağlayacak maddeleri de içermektedir.
14-18 Mayıs tarihleri arasında Sosyal Güvenlik Haftası çeşitli etkinliklerle kutlanmaktadır. İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği de hafta etkinliklerine katkı koymaya çaba göstermektedir.
Sosyal Güvenlik Haftası vesilesiyle bugünkü yazımızda, kabul edilen paketin sosyal güvenlik alanında üyelerimize sağladığı imkanlara ayrıntılarıyla değinmek ve esnaf sanatkarlarımızı bilgilendirmek istiyoruz.

BORÇLARA KOLAYLIKLAR

Faiz silinecek: Yasaya göre, Bağkurluların dondurulan primleri bugünkü değer üzerinden değil, borcun doğduğu yıla göre hesaplanacaktır. Bu yapılırken borcun faizi silinecek ve enflasyon farkı bulunacaktır.
Ödemeler de enflasyon farkıyla birlikte yapılacaktır. Yani, aylık en düşük prim olan 700 lira yerine daha makul 250- 300 lira bir ödeme tutarı ortaya çıkacaktır.
Böylece esnaf sanatkarlar yüzde 40-50 oranında kazançlı çıkacaktır. Ödemeyi yapıp yaş ve yıl şartını taşıyanlar ise hemen maaş almaya başlayacaklardır.

Ceza silinecek: SGK'ya işverenler tarafından yapılan bildirgelerde hesap hatası yüzünden yaşanan cezaların, (15 gün içinde düzeltilmeleri şartıyla) silinmeleri sağlanacaktır. Bu sürede düzeltme yapmayanlara ise idari para cezası uygulanacaktır.

Genç girişimciye destek: 18- 29 yaş arasında iş kuran gençlere 3 yıl boyunca 75 bin liraya kadar olan gelirleri için vergi muafiyeti sağlanmıştır. Ayrıca bir yıl boyunca Bağ-Kur primleri de devlet tarafından ödenecektir.

Yapılandırma-36 ay vade: Yasa ile 31 Mart 2018 tarihine kadar tüm borçlar yeniden yapılandırılacaktır. Geçmişten gelen gecikme zammı ve gecikme faizleri silinecektir. Başvurular Temmuz sonuna kadar yapılabilecektir. Önceden yapılandırmadan yararlanan ancak yaşadığı güçlükler nedeniyle yapılandırması bozulanlar da yeni düzenleme kapsamında olacaklardır.
SGK'ya borcu olan, borcun tamamını peşin öderse, anaparaya eklenen enflasyon farkının yüzde 90'ı alınmayacaktır.
Ayrıca SGK'ya borcu olanlar iki aylık dönemler halinde de ödeme yapabileceklerdir.
Böylece; 6 taksit (12 ay), 9 taksit (18 ay), 12 taksit (24 ay) ve 18 taksit (36 ay) vade ile ödeme imkanı doğacaktır.

İlk iki taksit önemli: Taksitlerden ilk ikisinin süresi içinde ödenmemesi veya bir takvim yılı içinde ikiden fazla taksidin vadesinde ödenmemesi halinde yapılandırma hakkı yanacaktır.

Sağlık hizmeti: 60 günden fazla prim borcu bulunan Bağkurlular yasa çıktıktan sonra borçlarını yapılandırmaları halinde, yapılandırılan borç haricinde 60 günden fazla prim ve prime ilişkin borcun bulunmaması ya da 60 günden fazla prim borcu bulunmakla birlikte bu borçlarını da yeniden yapılandırıp ilk taksiti ödemeleri halinde sağlık hizmetlerinden yararlanabileceklerdir.
(Bu noktada beklentimiz 60 günden fazla prim borcu bulunan üyelerimizin herhangi bir koşula tabii olmadan sağlık hizmetlerinden yararlanabilmeleri idi. Çünkü borçlu Bağkurlu içinde sağlık kaleminin de bulunduğu borcu eninde sonunda ve faiziyle ödemektedir. Ayrıca aynı durumdaki diğer sigortalılar sağlık hizmeti alabilmektedirler.)

Tahsilinden vazgeçilecek: Ana parası 100 liranın altında olan, gecikme zammı veya cezasıyla 200 lirayı aşmayan borçlar ile bunlara bağlı cezaların tahsilinden vazgeçilecektir.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA