• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Araçlara kış lastiği zorunluluğu ZEKERİYA MUTLU

Araçlara kış lastiği zorunluluğu

zekeriya.mutlu@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 06.12.2018, 00:00

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından hazırlanan ve 2012 yılından bu yana yürürlükte bulunan 'Araçların Yüklenmesine İlişkin Ölçü ve Usuller ile Tartı ve Boyut Ölçüm Toleransları Hakkında Yönetmelik', yolcu ve yük taşıyan ticari araçlara, 1 Aralık- 1 Nisan tarihleri arasında kış lastiği kullanma zorunluluğu getirmektedir. Yapılacak kontrollerde, kış şartlarına uygun olmayan, kış lastiği takılmamış araçların tespit edilmesi halinde, bu araçların yola devam etmelerine izin verilmeyeceği de belirtilmiştir.

KAFALAR KARIŞMASIN

Bugüne kadar, İzmir Valiliği, İl Emniyet Müdürlüğü'ne yazdığı yazılarla, kentimizde ortalama hava sıcaklığının 7 derecenin altına düşmediğine dikkat çekmiş, şehir içinde kış lastiği takma zorunluluğunun bulunmadığını dile getirmiştir.
Bir yanda Bakanlığın halen yürürlükte olan uygulaması ile yazılı ve görsel basında kış lastiği takma zorunluluğunun sık sık işlenmesi, diğer yanda İzmir Valiliği'nin yazısı, ticari araç kullanan üyelerimizin zihinlerinde soru işaretleri uyandırmıştır.
Ayrıca İzmir için geçerli olmayan kurallar, özellikle şehirlerarası çalışan araç sürücülerimizi yanılgıya düşürebilecek ve mağdur durumda kalmalarına neden olabilecek mahiyettedir. Bu nedenle konuya açıklık getirmemiz yararlı olacaktır.

TİCARİ ARAÇLARI İLGİLENDİRİYOR

Uygulamadaki amaç kış şartlarında karayolu emniyetinin gözetilmesidir. Araçlarında kış lastiği kullanmayan ticari araç sürücülerine para cezası uygulanacaktır.
Lastiklerinin tehlike yaratması durumuna göre araç trafikten men de edilebilecektir.
Uygulama, taksici, minibüsçü, servisçi ve benzeri yolcu taşıyan ticari araçlar ile kamyoncu, evden eve nakliyatçı, kamyonetçi ve benzeri yük taşıyan ticari araçlar için geçerli olacağından, tüm şoför esnafımızı yakından ilgilendirmektedir.
Yönetmeliğe göre, kış lastiğinin denetimi yetkili Bakanlık personeli, Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nın sınır kapılarındaki birimleri ve belediyelerin denetim birimleri tarafından yapılmaktadır.

İZMİR'DE NE OLACAK?

Bilindiği gibi, Türkiye'nin coğrafi konumu gereği, iller arasında mevsim farklılıkları bulunmaktadır. İklim şartlarından doğacak farklılıkları gidermek adına yayınlanan yönetmeliğe göre;
1- Şehirlerarası ulaşımda kış lastiği zorunluluğu belirlenen zaman dilimi içinde geçerli olacaktır.
2- Şehir içi ulaşımlarda ise hava şartlarına göre zorunluluk kararını ve süresini İl Valiliği verecektir.
İzmir'de ortalama hava sıcaklığı 7 derecenin altına düşmediği için önceki yıllarda meteorolojiden alınan bilgiler doğrultusunda zorunlu kış lastiği takma kararı alınmamıştır. Bu yıl da Valiliğin kent içinde kış lastiğini zorunlu kılacak bir karar alması beklenmemektedir. Tabii ki, beklenmedik hava şartları karşısında zorunluluğunun İzmir'de de uygulanması ihtimal dahilindedir.
Bu noktada şoför esnafımız kayıtlı bulunduğu odalarla irtibatı koparmamalı, olası mevsimsel değişiklikler karşısında değişme ihtimali bulunan kararları takip etmelidir. Öte yandan İzmir'den çıkan ve başka bir ilde biten, iller arası yük ya da yolcu taşımacılığı yapan şoför esnafımızın da kış lastiği takma konusunda dikkatli olması gerekmektedir.
Örneğin İzmir'den Manisa'ya öğrenci ya da işçi taşıyan bir servis sürücüsü, ya da İzmir'den Erzurum'a yük taşıyan bir kamyoncu esnafı, İzmir ili sınırları dışına çıktıktan sonra aracına kış lastiği takma durumunda olacaktır

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA