• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Yerli Malı Belgesi ZEKERİYA MUTLU

Yerli Malı Belgesi

zekeriya.mutlu@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 01.11.2018, 00:00

Yerli Malı Belgesi, yerli üreticilere avantajlar sağlayan bir belgedir. 2014 yılında Kamu İhale Kurumu'nda yapılan değişiklikle, yerli malı belgesi alan tüm KOBİ'lere bazı avantajlar tanınmıştır.
Yerli Malı Belgesi sahibi firmalara tanınan imkanlar şöyle sıralanabilecektir;
- Yerli Malı Belgesi alan tüm işletmelere, kamu ihalelerinde %15'e kadar fiyat avantajı sağlanmaktadır. Fiyat avantajı, orta ve yüksek teknolojili sanayi ürünleri üreten ve en az %50'si yerli üretim olduğu belgelenen KOBİ'lere uygulanmaktadır.
- KOSGEB verdiği desteklerde, proje sahiplerinin yerli malı ürün kullanmaları durumunda destek oranlarına % 15 ilave yapmaktadır. Bu da Yerli Malı Belgesi'ne sahip firmaların ürünlerinin tercih edilmesine neden olmaktadır.

TESK ONLİNE SİSTEMİ

Yerli Malı Belgesi'nin düzenlenmesi ve ürünlerin denetlenmesi Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından gerçekleştirilmektedir. Yerli Malı Belgesi, halihazırda Ticaret Bakanlığı nezdinde kurulu bulunan Esnaf ve Sanatkarlar Bilgi Sistemi (ESBİS) üzerinden teşkilatımızca verilmektedir.
Bununla birlikte, Yerli Malı Belgesi verilmesine dayanak oluşturan SGM 2014/35 sayılı Yerli Malı Tebliği'nde, SGM 2017/5 sayılı tebliğ ile değişiklik yapılmış, bu durum da Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonunu (TESK) yeni bir çalışmaya yöneltmiştir.
TESK, Ticaret Bakanlığı'nın da olumlu görüşlerini alarak, Yerli Malı Belgesi'nin Konfederasyonun bünyesinde kurulacak web tabanlı bir sistem üzerinden verilmesi çalışmalarını tamamlamıştır.
Sistem 5 Kasım'da hizmete açılacaktır.
Sistemin hizmete alınması ile, odalarımızca Yerli Malı Belgesi işlemleri; http:// www.tesk.org.tr sitesinde yer alan, 'ONLİNE İŞLEMLER' sekmesinden yapılabilecektir.
Öte yandan, Yerli Malı Tebliği'nin 7'nci maddesine dayanılarak hazırlanan ve Yerli Malı Belgesi'nin düzenlenmesine ilişkin usul ve esaslara yine TESK internet sitesinden ulaşılabilecektir.
Bunun için konfederasyonun internet sitesinde 'Mevzuat' üst menüsünün altındaki 'Usul ve Esaslar' menüsünün içinde yer alan 'TESK Yerli Malı Belgesi Düzenlenmesine Dair Uygulama Esasları' bağlantısı kullanılabilecektir

İMAR BARIŞI BAŞVURU SÜRESİ UZATILDI

Bilindiği gibi bir süre önce kaçak binaların kayıt altına alınmasını sağlamak ve kaçak binalarda yaşayan vatandaşların mağduriyetlerini gidermek amacıyla İmar Barışı yasası çıkarılmıştır. 31 Aralık 2017 tarihinden önceki yapıları kapsayan İmar Barışı yasası, elektrik, su, doğalgaz bağlanacak yapılarda yaşayan vatandaşların yaşam kalitesinin artırılmasını da hedeflemektedir. Yoğun başvurular nedeniyle daha önceden Ekim sonunda sona ermesi öngörülen İmar Barışı başvuru süresi uzatılmıştır. 31 Ekim 2018 tarihli ve 30581 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre, imar barışı için başvuru süresi 31 Aralık 2018 tarihine kadar uzatılmıştır.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA