• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Sağlık hizmeti temel haktır kalıcı olmalıdır ZEKERİYA MUTLU

Sağlık hizmeti temel haktır kalıcı olmalıdır

zekeriya.mutlu@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 10.01.2019, 00:00

Türkiye zorlu bir süreçten geçmektedir.
Tüketimin azalması, doğrudan halka mal ve hizmet sunan esnaf sanatkarlarımızın iş potansiyelini düşürmektedir.
Bu durum, zaten uzun yıllardır süren hipermarketlerin haksız rekabeti nedeniyle sıkıntı yaşayan üyelerimizi tükenme noktasına getirmiş, maddi ve manevi anlamda oldukça yıpratmıştır.
Esnaf sanatkarlarımız her olumsuzluğa rağmen yine de devlete karşı yükümlülüklerini yerine getirmeye çaba göstermekte, buna rağmen istemese de zaman zaman SGK primleri gibi bazı görevlerini aksatabilmektedirler. Ne var ki, üyelerimizin elde olmadan aksattığı SGK prim borçları, kendisinin ve ailesinin mağdur durumda kalmasına neden olmaktadır.
Çünkü, SGK'ya 60 günden fazla prim borcu bulunan üyelerimiz ve yakınları, sağlık hizmetlerinden faydalanamamaktadırlar.

GEÇMİŞTEKİ UYGULAMALAR

İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği bugüne kadar çeşitli platformlarda bu durumun haksızlık yarattığını, borçlu esnaf sanatkarın da sağlık hizmetlerinden yararlanması gerektiğini dile getirmiştir.
Hükümetimiz prim borçlularına belirli bir süre için sağlık hizmeti alabilme hakkı tanımış, haklı bir talep karşılandığı için de pek çok kez süre uzatımı ile prim borçlusu üyelerimiz ve aileleri sağlık hizmetinden yararlanmıştır.
İlk olarak 1 Ekim 2015 tarihli Resmi Gazete'de yayınlanan Bakanlar Kurulu Kararı ile başlatılan ve dönem dönem uzatılan uygulama, 18 Mayıs 2018 tarihindeki yapılandırma kapsamında sürdürülmüştür.
Ancak 2019 yılı başından itibaren, ödeme dengesini oturtamayan, yapılandırma fırsatından yararlanamayan veya yapılandırması bozulan esnaf sanatkarlarımızın mağduriyetleri söz konusudur. 60 günden fazla Sosyal Güvenlik Kurumu'na prim borcu bulanan üyelerimiz sağlık hizmeti alamamakta, bu durum da yine büyük bir haksızlığa neden olmaktadır.

NEDEN KALICI OLMALI?

Hükümetin bugüne kadar attığı adımlar olumludur. Ancak bu işin kesin çözümü süre uzatımları yerine, prim borçlusu da olsa esnaf sanatkarların ve ailelerinin sağlık hizmetlerinden kalıcı şekilde yararlandırılması olacaktır. İzmir Birliği prim borcu da bulunsa, üyelerinin ve yakınlarının herhangi bir süre sınırlaması olmaksızın sağlık hizmeti alabilmelerini temel bir hak olarak görmektedir.
Çünkü;
1- Esnaf sanatkarlar zaten sağlık kaleminin de dahil olduğu prim borçlarını faiziyle birlikte ödemekle yükümlü tutulmaktadırlar.
Netice itibarıyla bir şekilde bu borç ödenecektir.
2- Primleri devlet tarafından ödenen Yeşil Kart sahipleri ile, yaşadıkları savaştan çekip kurtardığımız, bağrımıza bastığımız Suriyeli kardeşlerimiz bile ücretsiz sağlık hizmeti alabilirken; üreten, istihdam yaratan ama ekonomik şartlar nedeniyle tıkanan üyelerimizin ve ailelerinin sağlık hizmetlerinden mahrum bırakılması yanlış olacaktır.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA