• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Ekonomide sevindiren kararlar ZEKERİYA MUTLU

Ekonomide sevindiren kararlar

zekeriya.mutlu@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 17.01.2019, 00:00

2018'in ikinci döneminde döviz artışlarının etkisiyle ekonomide sıkıntılı günler yaşanmış, ancak yılın son aylarında alınan tedbirlerle türbülansın hızı kesilmiştir. Bu şartlar altında girilen 2019'un ilk ayında açıklanan ekonomik tedbirler ise, insanlara umut aşılamış, esnaf teşkilatları açısından da memnuniyetle karşılanmıştır.

AÇIKLANAN TEDBİRLER

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıklamaları, esnaf sanatkarları, orta ve büyük boylu işletmeleri, dar gelirlileri rahatlatacak, piyasalarda durgunlaşan nakit akışını hızlandıracak, üretimi canlandıracak niteliktedir.
Özellikle küçük işletmeleri yakından ilgilendiren kararları ele alırsak;

Orta ve küçük işletmeler ile ticarethanelerde kullanılan doğal gazın fiyatında düşünülen yüzde 10 oranında indirim, üyelerimizin imalat ve girdi maliyetlerini aşağıya çekecektir.

2019 ve 2020 yıllarında ilk defa işe alınacak her işçinin asgari ücret üzerinden tüm sigorta ve vergi giderlerinin devlet tarafından üstlenilmesi, kadın, genç ve engelli istihdamındaki teşvik süresinin 18 aya çıkarılması da istihdama katkı sağlayacaktır.

2019 yılında esnaf sanatkarlara yüzde 5 faiz ile 22 milyar liralık kredi kullandırılacağı, bu tutarın 10 milyar liralık kısmının da ilk çeyrekte kullandırılacağı açıklanmıştır.
Ayrıca geçen yıl 186 bin esnaf sanatkarın kredi ve kefalet kooperatifleri kefaleti ile kullandığı kredilerin bakiyesinin 17.5 milyar lira olduğu da ifade edilmiştir. Görüldüğü üzere esnaf kefalet kooperatifleri üyelerimizin tutunacak dalları, en büyük finans destekçileridir. Dolayısıyla esnaf kredilerinin uygun faizli olması ve limitlerinin artırılması üyelerimizi rahatlatan bir etken olmaktadır.

Kredi kartları borçlarının Ziraat Bankası aracılığıyla düşük faiz ve uygun vadelerle yapılandırılacağı açıklamıştır. Böylece kredi kartı borçları altında ezilen vatandaşlarımız rahatlayacak, satın alma güçleri artacak ve zorunlu olarak kıstıkları ihtiyaçlarını karşılayabileceklerdir.
Bu gelişmeler de iç talebi ve doğrudan halka mal, hizmet sunan üyelerimizin işlerini canlandıracaktır.

'KOBİ Değer Kredisi' de piyasalardaki daralmayı önleyebilecek, likidite oranlarının artmasını sağlayabilecek niteliktedir.

ESNAFIN BEKLENTİLERİ

Düşünülen önlemleri memnuniyetle karşılıyor ve teşekkür ediyoruz. Ancak bunun yanında üyelerimizin ekonomi alanındaki bazı haklı beklentilerinin de ihmal edilmemesi gerektiğini düşünüyor.
Esnaf sanatkarlar ve temsilcileri zorlu süreçte devletinin milletinin yanında olmaya devam edecek, ekonomiyi düzlüğe çıkaracak politikalara elinden geldiğince destek vermeyi sürdürecektir. Kesimin ekonomiye ve ülkesine verdiği katkıların artması için de esnaf sanatkarların önünün açılması gerekmektedir. Bu çerçevede;

Küçük işletmelerin kullandığı doğal gazın fiyatında yapılacak indirim yerindedir, ancak konutlarda kullanılan elektrik fiyatlarında yapılacak yüzde 10 oranında indirimin üreten, istihdam yaratan üyelerimiz için de geçerli olması daha doğru olacaktır.

Hastaneler, okullar gibi kamu kurumlarında ve belediye mülklerinde kiracı olarak faaliyette bulunan üyelerimizin kira bedellerinin bir yıl boyunca dondurulması, aynı şekilde yerel yönetimlerin aldığı vergi ve harçlarda da bir yıl süreyle artış yapmaması üyelerimizi rahatlatacaktır.

Hem üyelerimizin en önemli maliyet unsuru olan kira giderinden kurtulabilmesi hem de mevcut yeni inşa edilmiş işyerlerine talebin artması için kesime yönelik 10 yıl vadeli uygun faizli 'İşyeri Edindirme Kredisi'nin düşünülmesi de yararlı olacaktır.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA