• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Kiracıların yükü azaldı ZEKERİYA MUTLU

Kiracıların yükü azaldı

zekeriya.mutlu@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 31.01.2019, 00:00

Ocak ayında yayınlanan genelge ve kanunlara göre, kamu ve özel mülklerin kiralarındaki artışlar, tüketici enflasyonunun 12 aylık ortalaması dikkate alınarak yapılacaktır.
Bu durum gerek kamu mülklerinde gerekse özel mülklerde kiracı olarak faaliyet gösteren üyelerimiz açısından sevindirici olmuştur. Kamu mülkleri konusunda beklentilerimiz tam karşılanmamış da olsa, yeni uygulama bu kapsamdaki üyelerimizi rahatlatabilecek mahiyette olacaktır.
Daha önceki yazılarımızda ve açıklamalarımızda, hükümetin aldığı ekonomik tedbirlere değinmiş, bunun yanısıra esnaf sanatkarların bu alandaki beklentilerini de dile getirmiştik. İşte bu beklentiler içinde özellikle talep ettiğimiz bir husus da, 'Hastaneler, okullar gibi kamu kurumlarında ve belediye mülklerinde kiracı olarak faaliyette bulunan üyelerimizin kira bedellerinin bir yıl boyunca dondurulması, aynı şekilde yerel yönetimlerin aldığı vergi ve harçlarda da bir yıl süreyle artış yapılmaması' şeklinde olmuştur.
Bu durum özellikle okul ve hastanelerde kantin işletmeciliği yapan üyelerimiz açısından büyük önem taşımaktadır.
Gelinen noktada beklentimiz tam olarak karşılanmasa da, eskiye nazaran durumun iyileştirilmesi, üyelerimizin sırtındaki yükü hafifletecektir. Zira, kamu mülklerinde kiracı olan üyelerimiz yüzde 46 oranlarını gören kira artışları ile karşı karşıya kalmış iken, son genelge ile kira artış oranlarının yüzde 16 seviyelerine kadar düşebileceği anlaşılmaktadır.
Gelişmelerden kamu kurumlarının mülklerinde faaliyet gösteren üyelerimizin yanısıra, yerel yönetimlerin kiracısı olan esnaf sanatkarlarımız da yararlanacaklardır. Ayrıca kira artışlarındaki düzenlemeler, özel mülklerde kiracı olarak faaliyet gösteren üyelerimizi de rahatlatacaktır.

GENELGENİN İÇERİĞİ

16 Ocak 2019 tarihli Resmi Gazetede yayınlanan "Kamu İdarelerinin Taşınmaz Kiralamalarına İlişkin Genelge" ile, kamu idarelerinin 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu uyarınca Türk parası cinsinden kiralanmış ya da yeni yapılacak taşınmaz kiralamalarında;
Daha önceki yıllarda kiralanmış olup da sonraki yıllarda kiralanmasına devam edilecek taşınmazların kira bedeli, Türkiye İstatistik Kurumunca artışın yapılacağı ayda yayımlanan Tüketici Fiyatları Endeksinin on iki aylık ortalamalara göre yüzde değişim oranını geçmeyecek şekilde arttırılacaktır. Örneğin bu oran Ocak 2019 TUİK verilerine göre % 16,33'dür.

YENİ SÖZLEŞMELER

Kamu idareleri tarafından yeni yapılacak taşınmaz kiralamaları sözleşmelerine ise;

- Yıllık kira bedelinin en fazla üçer aylık eşit taksitler halinde ve dönem başlarında ödeneceğine,

- Bir yıllık kullanım süresi bittikten sonra kiralamaya devam etmesi halinde artışta Tüketici Fiyatları Endeksi'nin baz alınacağına, kiranın yenileneceği ayda belirtilen yüzde değişim oranının negatif çıkması halinde ise kira bedelinde değişiklik yapılamayacağına,

- Kiralama ile ilgili vergi ve harçların kiracıya ait olduğuna,

- Gelir vergisi kanununa göre kira bedelinden vergi kesintisi yapılması gereken hallerde; kiradan gelir vergisi ve diğer kanuni kesintiler yapıldıktan sonra kalan kısmının kiraya verene ödeneceğine,

- Yakıt bedelinin kira bedelinden ayrı olarak kiracı tarafından karşılanacağına,

- Ödemelerin banka hesabına makbuz karşılığı yapılacağına dair hükümler konulacaktır.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA