500 gr kuzu kuşbaşı 1 tatlı kaşığı tuz
Yarım çorba kaşığı karabiber
Yarım adet limon
200 g arpacık soğan
200 g patlıcan
50 g dolmalık biber
Yarım bardak zeytinyağı
200 g domates
30 g margarin
1 bardak su
1 tatlı kaşığı tuz
Yarım tatlı kaşığı karabiber
Yarım demet maydanoz
Biraz zahmetli bir yemek olan istim kebabının öıÜün hazırlığı için limonun kabuğunu ve iç tarafındaki beyaz etli kısmını alıp, atalım; kalan kısmını ince dilimleyelim. Arpacık soğanları ayıklayalım. Patlıcanları alacalı soyalım. Uzunlamasına dörde bölüp, çekirdekli kısımlarını alalım ve iri parçalar halinde kuşbaşı büyüklüğünde doğrayalım. Dolmalık biberin sap ve çekirdekli kısmını atıp iri parçalar halinde doğrayalım. Domatesleri, kabuklarını soyup çekirdeklerini temizledikten sonra, iri zar biçimi doğrayalım. Maydanozu ince ince kıyalım. Etlerin üzerine tuz ve biberi serpip iyice karıştırın. Bir tencerenin dibine, tuzlanıp biberlenmiş kuzu etlerini koyalım. Zeytinyağını bir tavada kızdıralım. Sırayla arpacık soğanı, patlıcanı ve dolmalık biberi, bir maşayla kızardıkça alt üst ederek pişirelim. Sebzeleri, fazla yağlarını süzdürmek üzere kağıt peçete üzerine çıkartalım. Tenceredeki etlerin üzerine sırasıyla limon dilimlerini, arpacık soğanı, domatesleri, patlıcan ve dolmalık biber parçalarını dizelim. Yağı küçük bir kapta orta ateşte eritelim. Yağ erir erimez, kabı ateşten alalım. Erimiş yağı, tenceredeki et ve sebzelerin üzerine dökelim, suyunu ilave edelim. Tencerenin kapağını kapatalım. Hava almaması için de kenarlarını su ve unla hazırlayacağımız koyu bir bulamaçla kapatalım. Ağır ateşte 45 dakika pişirelim. Etler yumuşayıncaya ocaktan alalım ve servis yapalım. Afiyet olsun.
Tulumba tatlısı
4,5 su bardağı un
4,5 su bardağı su
6 adet yumurta
Şerbeti için;
4 su bardağı şeker
1 su bardağı su
Kızartmak için:
Mısırözü yağı
Tulumba tatlısı için suyu tencereye koyup kaynatın. Unu içine koyup karıştırın. Kısık ateşte 5 dakika kadar pişirin. Ilıyınca içine yumurtaları tek tek kırıp karıştırın. Karıştırma işlemini mikser yardımıyla yapın. Hamuru sıkma torbasına doldurun. Tavaya yağı koyun. Yağ kızmadan önce hamurları sıkıp kızartmaya başlayın. Ateş harlı hale gelince 10 dakika daha kızartın. Ocakta suyu ve şekeri karıştırarak tatlının şerbetini hazırlayın. Kızaran tulumbaları şerbet kasesinin içine atıp şerbeti çekmelerini sağlayın. Tatlının fazla şerbetini süzerek tabaklara servis yapın. Dilerseniz Hindistan cevizi ile süsleyebilirsiniz. Afiyet olsun.
