• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
ŞENER MUTER

Küresel Rekabet Gücü ve Kalite Dengesi

sener.muter@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 09.07.2017, 00:00

Küresel rekabet nedeniyle iş dünyasında alışılagelen değer yargıları giderek değişmektedir. Geçmişte iş yapan ve para kazandıran yöntemler günümüzde birtakım zorluklarla karşılaşmaktadır. Gelecekle ilgili risklerin, fırsatların ve yeni kurumsal stratejilerin belirlenmesi konuları büyük bir önem taşımaktadır. Bu gelişmelerin ışığı altında iş dünyası farklı bir gelecek için bugünden önlemler almak ve yeniden yapılanma çalışmalarını hızlandırmak zorundadır.

Sadece Günlük İşlerle Uğraşmak

Şirketler ileriyi görememekten dolayı başarısız olmaktadır. Geleceğin bugünden planlanması ve uzun dönemli hedeflerin öngörülmesi gerekmektedir. Şirketler katı hiyerarşi, kalıplaşmış organizasyon şemaları, emir ve talimatlara dayalı yönetlerle değil, paylaşılan değerlerle, ortak hedeflerle ve yeni yönetim anlayışıyla başarıya ulaşabilmektedir. Bu da ancak karşılıklı güven ortamı ve katılımcı yönetim uygulamalarıyla söz konusu olabilmektedir.

Yeni teknolojileri ve küresel pazarlardaki gelişmeleri göz önünde bulundurarak şirket yönetim kültürünün sürekli güncelleştirilmesi gerekmektedir. Bu koşullar altında şirketler sadece günlük işlerle uğraşarak başarılı olamamaktadır. Şirketlerin uzun dönemli öngörülere, yeni ürün ve üretim sistemleri tasarımlarına, maliyet düşürücü önlemlere ve insan kaynaklarının verimliliğini geliştirmeye daha duyarlı olmaları gerekmektedir.

Yoğun rekabet ve ekonomik kriz nedeniyle şirketlerin karlılıkları giderek azalmaktadır. Şirketlerde rekabet gücünü artırmak için yüksek verimlilik ve düşük maliyet sağlayan yeni teknolojilerin uygulanması zorunlu olmaktadır. İş dünyasında yeni teknolojilerin ve otomasyon sistemlerinin uygulanmasında nitelikli insan kaynakları önemli bir rol oynamaktadır.

Takım ruhu kavramı ve kalite yönetim sistemleri yöneticiler ve tüm çalışanlar tarafından birlikte oluşturulması gereken bir süreç durumundadır. Başka kuruluşları bire bir taklit ederek başarıya ulaşmak artık söz konusu olmamaktadır. İş dünyasında mükemmelliğe ulaşmak için bilgiye dayalı çabalar, yeni teknoloji uygulamaları, inovasyon, verimlilik artışı ve sürekli gelişme yaklaşım ön plana çıkmaktadır.

Endüstri 4.0 Uygulamaları

Günümüzde küresel rekabetle baş etme ve mükemmelliğe ulaşma çabaları kuruluşların tek tek, kendi başlarına başarabilecekleri bir işleyiş biçimi değildir. Bu kavramların yeşerip gelişeceği ortamın tüm ülkeyi kapsaması gerekmektedir. Yeni bir rekabet yöntemi olarak yaygınlaşmaya başlayan Endüstri 4.0 uygulamaları iş dünyasındaki dengeleri değiştirmektedir.

Mekatronik, elektronik ve yazılımla ilgili konularda nitelikli elemanlara duyulan gereksinim giderek artmaktadır. Yeni teknolojilerle birlikte ustalık ve tecrübe birikimlerinin de yazılımlara aktarılması ve değerlendirilmesi gerekmektedir. Üretim ve hizmet süreçlerine bütünsel bakabilen nitelikli elemanların katkılarıyla ekonomik darboğazlar aşılabilecektir. Türkiye'de şirketlerin küresel rakiplerle baş edebilmeleri için yeni teknoloji

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA