• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
‘Bir O Yana Bir Bu Yana’ savruldum BÜLENT GÜRLÜK

‘Bir O Yana Bir Bu Yana’ savruldum

bulent.gurluk@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 15.12.2015, 00:00
Dünyaca ünlü piyanist ve besteci dostum Burçin Büke, değişik müzikal zamanlar ve türler arasında süren keşif yolculuğundan yeni bir posta gönderdi geçtiğimiz gün...

Şimdiye kadarki her üretiminde sürpriz esintileriyle yüreğimizi peşine takan, ruhumuzda iz bırakan usta dokunuşlarındaki tadı hep aradığımız, özlediğimiz sevgili Burçin Büke, bu kez tüm zaman ve mekan kavramlarını alt üst eden yeni bir albüm çıkarmış: 'Bir O Yana Bir Bu Yana'...

Ve gerçekten de kalbimizi oradan oraya savuran müziğindeki duygu seliyle tozu dumana katmış.

*****


Düşünün bir, Sergei Rachmaninoff'un tutku fışkıran üç numaralı piyano konçertosuyla başlayan müzik serüveni bir anda Dede Efendi'nin Gülnihal'iyle sizi dansa kaldırıyor. Bir bakıyorsunuz sevilen besteci ve solist İlhan Şeşen 'Sensiz Olmaz' şarkısıyla güz yapraklarını serpiyor başınızdan aşağı, bir bakıyorsunuz ardından Burçin'in yeni bestelerinden 'Kumsal'ın enerji yüklü caz armonileriyle kıpır kıpır bir coşku sarıyor içinizi, duygularınız taşıyor, yerinizde duramıyor, kendinizi tutamıyorsunuz!

*****


Selçuk Basa'nın albüme adını veren bestesi 'Bir O Yana Bir Bu Yana' şarkısında Berkay Özideş isyan ederken aşka, Garo Mafyan'ın unutulmaz parçası 'Her Yaşın Ayrı Bir Güzelliği Var' ile Ayşen giriyor araya; buğulu sesi ve etkileyici yorumuyla... Derken Eric Satie imzalı 'Gymnopedie', Kürşat Başar'ın saksafon solosuyla bambaşka bir renge bürünerek ezgilerin kanadında yeni bir aleme sürüklüyor dinleyiciyi.

*****


Bununla bitmiyor, albüme müzikal zenginlik katan Johann Pachelbel ve Astor Piazzolla'nın birer bestesi de adeta canlanıyor Burçin'in piyano dokunuşlarında, o şahane tınılar yüreğimizin ritmiyle bütünleşiyor. Zaten albümdeki tüm eserler Burçin'in tuşeleriyle bambaşka bir lezzete bürünmüş, her biri gönlümüzü okşayan ayrı bir duygu fırtınasına dönüşmüş. 11 eserin yer aldığı CD'de, klasikten popa varıncaya dek müziğin değişik dönem ve türlerinden en güzel örnekleri kendi tarzının çatısında buluşturan Burçin, olağanüstü yorumuyla hayranlık uyandırıyor. Örneğin 'Gülnihal' çalışmasında, ikiyüz yıllık Dede Efendi'ye nasıl bir modernlik, gençlik ve dinamizm getirdiğini görmelisiniz! Bence müzik tarihimizin kilometre taşı sayılacak tüm klasikler, Burçin'inki gibi doğru ellerde yeniden düzenlenmeli, çok sesli hale getirilmelidir. İşte o zaman üzerindeki tozu silkerek müziğimizi tüm dünyaya dinletebiliriz.

*****


Bana kalırsa, 'Bir O Yana Bir Bu Yana' kaydının en özel ve özgün tarafı ise Burçin'in 'Kumsal', 'Devinim' ve 'Sarı Çocuk' adlarıyla yer verdiği üç yeni bestesi... Klasikçiliğin yanında, caz piyanistliğinden gelen zengin ve güçlü armonilerin temelinde şekillenen besteleri, Burçin'i kendi kulvarında eşsiz kılan bir besteci ve yorumcu haline getiriyor. Daha önce yazdığı 'Foça Tangosu'nda, 'Kordonboyu'nda olduğu gibi yeni bestelerinde de aktardığı duyguları müziğindeki coşkulu tonlarıyla adeta hissettiriyor, yaşatıyor bize Burçin... Ezgileri gerçekten yerini buluyor, duygulandırıyor, kızıştırıyor, onikiden vuruyor!

*****


Esen Müzik'ten çıkan bu harika CD'de, düzenlediği ve bestelediği eserlerin seslendirilmesinde piyano başına geçen Burçin Büke'ye kontrbasta Baran Say, davulda Erhan Seçkin ve saksafonda Engin Recepoğulları eşlik etmiş. İyi ki de böylesine güzel, müziğin ayrı renklerini aynı yelpazede buluşturan, değişik zevklere hitap eden bir albüm ortaya çıkmış! Bize de şiddetle tavsiye etmek düşer...
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA