• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • Namaz Vakitleri
  • VavTv Canlı Yayın
CANAN DÜZDOL

Sucuklu mantı

canan.duzdol@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 30 Mayıs 2010
Yarım kangal sucuk
1 adet yumurta
4 su bardağı un
1 çay kaşığı tuz
1 su bardağı su
2 su bardağı sarımsaklı yoğurt
Sos için:
2 çorba kaşığı tereyağı
1 tatlı kaşığı biber salçası

Çeşitli baharatlarla çeşnilendirilen kıymanın, küçük hamur parçalarının içine konulup haşlanmasıyla yapılan mantı, Türk mutfağında olduğu kadar Orta Asya mutfaklarının da klasikleri arasında. Özellikle de Rusya ve civarındaki ülkelerde çok popüler olduğunu biliniyor. Orta Asya'dan Anadolu'ya Türkler tarafından getirilen bu muhteşem lezzetin hakkını en iyi veren ise Kayserililer olmuş; ve mantı bir kayseri markası haline gelmiş. Ben bugün size genel yapılışının aksine sucuklu bir mantı tarifi yazıyorum ama isterseniz sucuk yerine kıyma da kullanabilrsiniz. Sucuklu mantı için öncelikle sucuğun zarını soyup ufak ufak doğrayın. Mantının hamuru için un, su, tuz ve yumurtayı bir karıştırma kabında yoğurun. Hamuru 4 eşit parçaya ayırın. Parçaların üzerine nemli bir bez sererek yarım saat dinlendirin. Hamurları merdaneyle açıp minik kareler şeklinde kesin. Sucukları hamurların içine yerleştirip, karelerin dört köşesini birleştirerek kapatın. Bir tencerede haşlama için su kaynatın. Kaynayan suya bir tutam tuz ve sıvı yağ ekleyin. Mantıları kaynayan suya atıp haşlayın. Daha sonra delikli kepçeyle tabağa alıp üzerine sarımsaklı yoğurt gezdirin. Sos için tereyağını eritin. Salçayı ekleyip karıştırarak kavurun ve mantının üzerine sosu gezdirip servis yapın. Afiyet olsun.

Pelteli pasta

4 adet yumurta
4 çorba kaşığı toz şeker
5 çorba kaşığı un
1 çay kaşığı kabartma tozu
1 çorba kaşığı kakao
3 adet elma
1 kase çilek
2 çorba kaşığı bal
Pelte için:
1 su bardağı su
2 çorba kaşığı buğday nişastası
1 su bardağı çilek suyu
2 çorba kaşığı toz şeker
Süslemek için:
2 çorba kaşığı Hindistan cevizi
1 çorba kaşığı toz Antep fıstığı

Keki hazırlamak için, yumurtaları toz şekerle çırpın. Üzerine un, kabatma tozu ve kakao ekleyin. 26 cm. çapındaki kek kalıbını yağlayıp hamuru dökün. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 40 dakika pişirin. Soğuduktan sonra üzerinde bal gezdirin. Elmaları soyup ikiye böldükten sonra çekirdeklerini çıkarın. Çilekleri de temizleyin. Elma ve çilekleri kekin üzerine dizip kenara alın. Pelteyi hazırlamak için, bir tencerede su, nişasta ve çilek suyunu pürüzsüz hale gelinceye kadar karıştırın. Ocağa oturtup toz şeker ilave edin. Sürekli karıştırarak koyulaşana kadar pişirin. Biraz ılıtıp meyvelerin üzerine dökün. Bir gece buzdolabında bekletip Hindistan cevizi ve toz Antep fıstığı ile süsleyerek servis yapın. Afiyet olsun.


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.