3,5 su bardağı un200 gr. Orkide margarin
1 yumurta
6 çorba kaşığı su
Tuz
Kabak, havuç, fasulye
Sebzeler için:
1 çorba kaşığı Orkide ayçiçek yağı
5 adet havuç
2 adet domates
Sosu için:
4 yumurta
1 su bardağı un
Tuz
Yarım çay kaşığı şeker
Yarım çay kaşığı hindistan cevizi
2 su bardağı süt
Yarım su bardağı krema
Kiş (quiche), içinde çeşitli sebzelerin, peynirlerin veya etlerin bulunduğu bir çeşit börek ya da tart. Tercihe gore sıcak ya da soğuk yenen, dışı hamurlu, içi ise böreğe benzeyen bu lezzet, hem pizzadan daha hafif, hem de yufka böreklerinden daha doyurucu. Ben sebzeli tarifini yazıyorum ama malzemesini damak tadınıza, isteğinize göre değiştirebilirsiniz. Bu hem doyurucu hem de lezzetli yiyeceğimizin tarifi şöyle: Fırını 200 dereceye ayarlayın. Hamurun malzemelerini karıştırıp, 2-3 dakika yağ ve su kayboluncaya kadar yoğurun. Üzerine kuru bir bez örtüp bir saat dinlendirin. Sebzeleri hazırlamak için, büyükçe bir tencereyi yarıya kadar su ile doldurup içine tuz ve yağı katıp kaynatın. Su kaynayınca önce havuçları sonra fasulyeleri 10 dakika pişirin. Kabakları ilave edip 4 dakika daha haşlayıp ateşten alın. Sebzeleri kevgirle süzdürerek bir tabağa alın. Sos için yumurtaları çırpın. Un, tuz, şeker, Hindistan cevizi rendesini ilave edin. Yumurta teliyle karıştırarak süt ve kremayı yedirin. Hamuru fırın kabından 6-7 cm. fazla açın. Tepsiyi margarin ile yağlayın. Elinizi hamurun altına sokarak şekli bozmadan tepsiye yerleştirin. Sarkan kısımları bıçakla alın. Kişin içine sebzeleri ve sosu yerleştirin ve fırında 30 dakika pişirin. Daha sonra kabı fırından alıp domatesleri dizin. 5 dakika daha pişirdikten sonra soğutarak servis yapın. Afiyet olsun.
Kremalı şokola
2 su bardağı süt
1 kahve fincanı kakao
1,5 su bardağı şeker
2 çorba kaşığı nişasta
1 fincan çekilmiş yeşil fıstık
1 fincan Hindistan cevizi
1 adet yumurta
Yarım paket vanilya
3 çorba kaşığı Orkide margarin
Sütü tencerede kaynatın. İçine şekeri ilave edip ateşi kısın. Ayrı bir kapta yumurta, nişasta, kakao ve vanilyayı çırpın. Bulamaç haline gelen malzemeyi kaynamakta olan süte tel süzgeçten süzdürerek yedirin. Dibinin tutmaması için devamlı karıştırın. Kaynayıp tahin koyuluğuna ulaşınca içine margarini atıp ateşten alın. Margarin eriyince kepçe ile kaselere yüksekten dökerek az az koyun. Yüksekten dökülünce şokolanın üzeri göz göz olur ve güzel bir görünüş verir. Soğuduktan sonra fıstığı, Hindistan cevizini ve kremayı aralıklı şekilde kaselere paylaştırın. Afiyet olsun.
