1 kg semizotu2 adet kabak
2 adet patates
1 demet taze soğan
250 gr kıyma
4 adet domates
1 demet maydanoz
1 demet dereotu
1 çay bardağı su
1 kahve fincanı Orkide zeytinyağı
Tuz, karabiber
Haziran'ın gelmesiyle birlikte yaz sıcakları yavaştan kendini hissettiriyor. Bu sıcak havalar, yemekleri saklama koşullarımıza göstereceğimiz özen konusunda daha dikkatli olmamızı gerektiriyor. Gerçi sadece yazın değil kışın da bazı noktaları göz önüne alarak yemeklerimizi saklama şartlarına dikkat etmeliyiz. Yemekleri sağlığa uygun bir şekilde saklamak için şunları göz önünde bulundurmak gerekiyor: Yemek piştikten sonra en geç 2 saat içinde buzdolabına kaldırılmalı. Eğer yemeği çok miktarda pişirildiyse bir seferde tüketebilecek porsiyonlara bölünerek saklanmalı. (Isıtılmış yemeğin saklanması sağlık açısından uygun değil.) Yemekleri dolaba yerleştirirken soğuk havanın dolaşmasına imkan verecek aralıklar bırakılmalı. Dolaba kaldırmak için yemeklerin iyice soğumasını beklemek yerine, yemekler sıcaklığı azalır azalmaz kaldırılmalı. Etli yemekler 3, diğer yemekler de 5 günden fazla buzdolabında bekletilmemeli. Eğer uzun bekletilecekse ilk andan itibaren derin dondurucuya koyulabilir. Gelelim yaz sıcağında afiyetle yenebilecek olan hafif yemeğimizin tarifine.. Semizotlarını ayıklayıp yıkadıktan sonra bir kenarda süzülmeye bırakın. Kabak ve patatesleri küp küp doğrayıp tuzlu su içinde bekletin. İnce ince kıydığınız taze soğanları orta ateşte 1 kahve fincanı zeytinyağı ile öldürün. Kıymayı da ilave ederek hafifçe kavurun. Domatesleri rendeleyin ve iki adet domates rendesini kıymaya ekleyin. Yemek, suyunu tamamen çekmeden semizotu, kabak ve patatesleri de ilave edin. Birer demet maydanoz ve dereotunu ince ince kıyıp, karabiber, tuz, bir çay bardağı su ve kalan domates rendesini ekleyerek kısık ateşte pişirin. Afiyet olsun.
Lor tatlısı
300 gr tuzsuz lor
1 paket pötibör bisküvi
2 çorba kaşığı kaymak
3 çorba kaşığı bal
1 çorba kaşığı tereyağı
1 çorba kaşığı kavrulmuş dolmalık fıstık
Üzerine: Ahududu reçeli
Pötibör bisküviyi robottan geçirin ve bir kaseye alın. Kaymağı ilave edip karıştırın. Bu karışımı yağlanmış kelepçeli kalıba bastırarak yayın. Kalıbın üzerini alüminyum folyo ile sarıp buzlukta 1-2 saat bekletin. Daha sonra buzluktan çıkardığınız tatlının üzerine ahududu reçeli dökün. (Üzeri için istediğiniz reçeli kullanabilirsiniz.) Daha sonra dilimleyerek servis yapın. Afiyet olsun.
