3 adet tavuk buduYarım su bardağı tel şehriye
2 çorba kaşığı maydanoz
1 adet kırmızı biber
1 çay bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
2 adet yumurta
2 adet taze soğan
2 çorba kaşığı un
2 çorba kaşığı zeytinyağı
1 çay kaşığı köri
Tuz, karabiber
Kızartmak için:
Orkide sıvı yağ
Türk mutfağının demirbaşlarından biridir köfte. Etli, sebzeli, bakliyatlı gibi pek çok da çeşidi var. Ama biz ağırlıklı olarak kıyma ile yapılanını tercih ediyoruz. Bilindiği üzere Türk mutfağında 291 çeşit köfte bulunuyor. İzmir, Tekirdağ, Akçaabat gibi kıyma ile yapılan köftelerin yanı sıra son yıllarda hafif ve daha ekonomik olması açısından tavuk köftesi de tercih ediliyor. Ben de bugün sizlere hafif ve leziz bir tavuk köftesi tarifi yazıyorum. Afiyetle yemeniz dileğiyle.. Tavuk butlarını tuzlu suda haşlayıp süzün. İncecik tiftip derin bir kaba alın. Tel şehriyeyi de tuzlu suda haşlayıp suyunu süzüp, tavuklara ilave edin. İnce kıyılmış maydanoz, taze soğan ve küçük doğranmış kırmızı biberi katın. Rendelenmiş kaşar peyniri, çırpılmış yumurta, zeytinyağı, tuz, karabiber ve köriyi ilave edin. Son olarak unu eleyip malzemelere ekleyin. Karıştırıp, elimizle yoğurun. Hazırladığımız tavuklu hamurdan iri parçalar koparıp elinizde yassı bir şekil verin. Bir tepsiye dizin. Buzdolabına alıp yarım saat bekletin. Daha sonra tavuk köftelerini spatula yardımı ile alıp kızgın sıvı yağa atın. Önlü arkalı kızartıp, sıcak olarak servis yapın. Afiyet olsun.
Kirpi pasta
2 paket yulaflı bisküvi
5'er adet kuru incir, kayısı
1 su bardağı fındık
1 su bardağı süt
3 çorba kaşığı Orkide margarin
1 çorba kaşığı kakao
3 çorba kaşığı Hindistan cevizi
1 çay bardağı damla çikolata
Üzeri için:
1 poşet şanti
1 çay bardağı süt
1 tatlı kaşığı kakao
1 su bardağı yeşil fıstık
Bir tahta üzerinde kuru incir ve kayısıyı doğrayıp büyük bir tencereye alın. Üzerine iri kırılmış fındığı, fındık ezmesini, kakaoyu, damla çikolatayı, Hindistan cevizini, eritilmiş margarini ve iri kırılmış yulaflı bisküviyi karıştırın. En son üzerine sütü ilave edip karıştırarak hafif sert kıvamda hamurelde edin. Bu karışımı servis tabağına alıp kirpi şekli vererek buzdolabına kaldırın. Bir kasede şantiyi, sütü ilave edip mikserle köpürtün. En son kakaoyu ilave edip bir kez daha karıştırın. Kirpi şeklindeki pastanın üzerini kaplayın. Üzerine yeşil fıstık batırarak kirpi dikenleri şeklini verin. Fıstık yerine isterseniz badem de kullanabilirsiniz. En son üzerine kakaoyu ekleyip pastanızı servise hazır hale getirin. Afiyet olsun.
