• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • Namaz Vakitleri
  • VavTv Canlı Yayın

CANAN DÜZDOL

Sadrazam usulü kuzu kavurma

canan.duzdol@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 17 Haziran 2010
Kavurma için:
750 gr kuzu eti
250 gr arpacık soğan
2 adet domates
10 diş sarımsak
3 adet sivri biber
Tuz, karabiber, kimyon, kekik, kakule
Hamur için:
1/2 kg milföy hamuru

Osmanlı Saray mutfağının en farklı lezzetlerinden biri de Sadrazam usulü kuzu kavurma. Milföy içinde pişen bu özel yemek için öncelikle etleri tencereye alıp üzerine tuz serpelim ve etler suyunu çekinceye kadar kapağı kapalı olarak pişirelim. Önce orta, sonra kısık ateşte sürekli karıştırdıktan sonra bir tabağa alalım. Etlerin piştiği tencereye arpacık soğanları ilave edip 3-4 dakika kavuralım. Domatesleri soyup, sivri biberleri küçük küçük doğrayalım ve kavrulmakta olan soğanlara ekleyelim. Et ve baharatları ilave ederek karıştıralım. Kavrulunca ateşten alalım. Diğer tarafta pirinci tereyağda kavuralım. Daha sonra havuçları temizleyip küp küp doğradıktan sonra havuçla birlikte tarçın, kuş üzümü, et suyu ve tuzu ekleyip kkısık ateşte kapağını kapatarak pişirelim. Ateşten aldıktan sonra üzerine kağıt havlu öreterek dinlendirelim. Milföy hamurunu yarım santimden biraz ince açalım. Hamurun çevresinden ince şeritler keserek alabildiğince düzgün ve yuvarlak bir şekil elde etmeye çalışalım. Dibi yuvarlak bir tencerenin içine hamuru, kenarları dışa sarkacak şekilde yerleştirelim. Üzerine pilav ile eti değişimli olarak dolduralım. Sarkan hamurları pilavın üzerine kapatalım. Tencereyi fırın tepsisine ters çevirdikten sonra üzerine çırpılmış yumurta sürelim. Önceden ısıtılmış 180 dereceye ayarlı fırında kızarıncaya kadar pişirleim. Afiyet olsun.

Tiramisu

1 adet kakaolu pasta keki
2 çorba kaşığı granül kahve
1 su bardağı sıcak su
2 çorba kaşığı toz şeker
Krema için
4 su bardağı süt
1 su bardağı toz şeker
1 çorba kaşığı tepeleme un
2 çorba kaşığı tepeleme mısır nişastası
1 paket labne peyniri
1 paket vanilya
Üzerine 1 çorba kaşığı kakao

Hazır olarak aldığınız kakaolu pasta kekini enine ikiye kesin. Bir parçasını servis tabağına yerleştirin. Ölçüdeki sıcak suyun üzerine, kahveyi ve şekeri koyup karıştırın. Yarısını tabaktaki kekin üzerine, her tarafına gelecek şekilde dökün. Krema için bir tencereye sütü, toz şekeri, unu, mısır nişastasını ve vanilyayı koyup, ocağın üzerine alın. Sürekli karıştırarak, kaynamaya başlayınca, 1- 2 dk. daha kaynatın ve labne peynirini ilave edin. Çırpma teliyle hızlı hızlı karıştırarak peynirin kaynaşmasını sağlayın. Kremanın yarısını, kahveli suyla ıslattığınız kekin üzerine dökün. Kaşıkla içine yayıp, 2. dilim keki üzerine kapatın. Kalan kahveli su ile keki ıslatıp, kalan kremanın tamamını da üzerine döküp, kaşıkla dikkatlice yayın. Üzerine tel süzgeçten kakao eleyin. Oda sıcaklığına gelince, buzdolabına kaldırın. Soğuduktan sonra servis yapın. Afiyet olsun.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.