• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • Namaz Vakitleri
  • VavTv Canlı Yayın

CANAN DÜZDOL

Kabak çiçeği dolması

canan.duzdol@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 16 Haziran 2010
25 adet kabak çiçeği
Yarım çay bardağı Orkide sıvı yağ
1 tatlı kaşığı tuz, şeker
1,5 bardak sıcak su
4 adet soğan
2 çorba kaşığı çam fıstığı, kuş üzümü
2 çay kaşığı karabiber, kuru nane
1 tatlı kaşığı yenibahar
1 çorba kaşığı şeker, tuz
1 su bardağı sıcak su
Tercihe göre 1 tatlı kaşığı tarçın

Egelilerin çok sevdiği yemeklerden biri olan kabak çiçeği dolmasının şimdi tam zamanı. Pazardan rahatlıkla bulabileceğiniz kabak çiçeğini alırken en büyük ve yırtık olmayan çiçekleri seçin. Bu çiçeği, dolmasının yanı sıra içini maydanoz, lor ve baharat karışımı ile doldurup, yumurtaya buladıktan sonra kızartarak meze olarak da kullanabilirsiniz. Kabak çiçeği dolması için; önce harcını hazırlıyoruz. Soğanları piyaz şeklinde doğrayalım. Tencereye 1 bardak sıvı yağ koyalım, yağı kızdırdıktan sonra içine 2 kaşık fıstık atıp pembeleşinceye kadar kavuralım. Soğanları da fıstıklara ekleyerek pembeleşinceye kadar fıstıklarla birlikte kavuralım. Pirinci ayrı bir kapta 5 dakika ılık suda ıslatalım. Sonra soğuk su ile iyice yıkayıp süzelim. Pirinci soğan ve fıstık karışımına atıp 10 dakika kavuralım. Sırasıyla tarçın, yenibahar ve karabiber, tuz, nane, şeker ve kuş üzümünü ilave ederek hepsini karıştıralım. 1- 1,5 su bardağı sıcak suyu tencereye ilave edip 15 dakika kısık ateşte pişirelim. Dolmamızın içi hazır. Hazırladığımız dolma içini, çiğ kabak çiçeklerinin içine dilediğimiz miktarda dolduralım. Tencerenin içine düzgün bir şekilde dizelim. Tencereye yerleştirdiğimiz kabak çiçekleri dolmalarının üzerine yarım çay bardağı sıvı yağı, 1 tatlı kaşığı şekeri ve 1 tatlı kaşığı tuzu ilave edelim. Tencereye dolmaların üzerini bir taşım geçecek şekilde sıcak su ilave edelim ve üzerini bir tabak ile kapatalım ve kısık ateşte pişmeye bırakalım. Dolmalar pişince soğuk olarak ve parçalanmamasına özen göstererek servis yapalım. Afiyet olsun.

Patates mücveri

3 adet orta boy patates
3 adet yeşil soğan
1 çay bardağı kaşar peyniri rendesi
2 adet yumurta
Tuz-karabiber
Toz kırmızı biber
2 çorba kaşığı un
Kızartmak için: Orkide sıvı yağ
Sos için:
1 kase yoğurt
1 diş sarımsak

Patatesleri soyup yıkadıktan sonra rendenin iri yerinde rendeleyin. Suyunu çıkarmak için avuç içiyle iyice sıkın. Sonra karıştırma kabına koyun. Kararması için bekletmeden, yumurtayı kırıp karıştırın. Üzerine ince doğranmış yeşil soğanları, kaşar peyniri rendesini, tuzu, karabiberi, toz kırmızı biberi koyup beraber karıştırdıktan sonra unu ilave edin. Kaşıkta durabilen bir kıvama ulaştıktan sonra bir tavaya bir parmak kalınlığında sıvı yağ döküp, orta ısıya geldiğinde tatlı kaşığıyla yağın içerisine mücveri dökün. Arkalı önlü kızarttıktan sonra havlu kağıdın üstüne alın. Yoğurt eşliğinde servis yapın. Afiyet olsun.
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.