1 adet yuvarlak ekmek250 gr. kıyma
2 adet büyük baş soğan
3-4 yemek kaşığı Orkide margarin
1 demet maydanoz
1 yemek kaşığı biber salçası
Tuz, karabiber, pul biber
Yaz sıcağında pek cazip gelmeyen bir yemek olsa da ekmek dolması Ege mutfağının demirbaşlarından biri biri. Özellikle Ödemiş ve Tire'nin özel yemeği olan bu dolma için kullanacağınız dolmalık ekmeği Ege Bölgesi'nde hemen hemen tüm fırınlarda bulmak da mümkün. Bu yemekle ilgili püf noktası ise şu: Dolma yapımında kullanılan ekmek birkaç günlük, yani bayat olmalıdır. Böylelikle bu özel yemeğinizin hem tadı güzelleşecek hem de yapımı daha kolay olacaktır. gelelim tarifimize. Ekmek dolması için önce ekmeğimizin üzerini kapak şeklinde keselim. İç kısmını elimizle oyarak tamamen boşaltalım. Diğer tarafta bir tencerede yağı eritelim ve çok ince kıyılmış soğanları, tuz ilavesiyle sararıncaya kadar pişirelim. Bu arada salçayı, pul ve karabiberi de içine ilave ederek, en son ince kıyılmış maydanozu katıp ocağın altını kapatalım. Daha önce çıkardığımız ekmek içlerini de bu kıymalı harca karıştırıp, ekmeğin içine iyice dolduralım. Ekmeğin kapağını da üzerine kapatıp, eritilmiş yağ ile ekmeğin her tarafını yağlayalım. Büyükçe geniş bir tencerenin içine 7-8 su bardağı su koyup tencerenin üzerine de bir süzgeci yerleştirip, ekmeği üzerine oturtalım. Buharlama yöntemiyle 30 ile 45 dakika arasında suyu çekene kadar pişirelim. Servis tabağına alıp, yanında ayranla beraber servis yapalım. Afiyet olsun.
Tahinli mini pizza
500 gr. un
Yarım paket maya
1 çay bardağı Orkide ayçiçek yağı
1 adet yumurta
1 çay kaşığı tuz
2 çoba kaşığı toz şeker
Yeterince su
Tahinli harç:
1 su bardağı tahin
1 çay bardağı su
4 çorba kaşığı toz şeker
Karıştırma kabına unu dökün. Ortasını havuz şeklinde açın. İçine mayayı, ayçiçek yağını ve suyunu koyup, unun üzerine de şekeri ve tuzu serpiştirin. Havuzun ortasına koyduğunuz az miktarda suyla mayanın erimesini sağlayın ve kıvamına göre suyu ilave edin. Peşinden unu ortadaki karışıma dökmeye başlayın. Hamuru yoğurup ceviz büyüklüğünde parçalara ayırdıktan sonra yağlanmış fırın tepsisine koyup mayalanması için 5 dakika bekletin. Daha sonra hamurun üzerine basıp yayın ve ortasını çukurlaştırıp, yumurtayı sürün. Tahinli harç için: Tahini, suyu ve toz şekeri karıştırıp, hamurun ortasına koyun. Daha sonra 190 dereceli ısıtılmış fırına gönderip 10-15 dakika pişirip servis yapın. Afiyet olsun.
