• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • Namaz Vakitleri
  • VavTv Canlı Yayın
Giriş Tarihi: 24 Haziran 2010
200 gr dana eti (yağsız ve sinirsiz)
50 gr rendelenmiş kaşar
1 tane orta boy soğan
1 tane orta boy domates
1 tane orta boy patlıcan
1 tane sivri biber
1 diş sarımsak
1 kaşık salça
1 yarım çay bardağı sıvı yağ
2 su bardağı su
Tuz ve karabiber

Her cuma olduğu gibi bugün de size Osmanlı mutfağı yemeklerinden birini yazıyorum. Osmanlı mutfağının dünya mutfak kültüründeki yeri çok ayrı. Aslında bu mutfak ile ilgili bilgi alabileceğimiz kaynaklar sınırlı. Bunda Osmanlılarda yemek-içmekten bahsedilmesinin ayıp olduğu inancının etkili olduğu düşünülüyor ancak yine de bugün sıklıkla yaptığımız yemekler arasında saray mutfağına ait pek çok yemek bulunuyor. ıÜüBinlerce yıllık kültür birikimi ve 3 kıtaya uzanan sınırları ile Osmanlı İmparatorluğu'nun yemek yelpazesi hayli geniş ve dünyadaki en önemli 3 mutfak arasında yer aldığı da otoritelerce kabul ediliyor. Topraklardaki ve denizlerdeki her türlü besin maddesinden faydalanması, değişik insan topluluklarının beslediği bir kültür mozaiğine sahip olması da mutfağını daha da zenginleştirmiş. Bugün bu zengin mutfağın en çok tercih edilen yemeklerinden birini; "Paşazade" adlı yemeği yazıyorum size. Bu yemek için önce tıÜüencereye yağı ilave edelim, kızdıktan sonra eti ve soğanı ekleyelip pembeleşinceye kadar kavuralım. Daha sonra domates ve biberi de ekleyerek öldürelim ve salçayı ilave edip kavuralım. Ardından suyu, tuzu, karabiberi ilave edip kısık ateşte 30 dakika kaynatalım. Diğer tarafta patlıcanları alacalı soyduktan sonra kuşbaşı şeklinde doğrayulım. Tuzlu suda 20 dakika beklettikten sonra altına peçete koyarak iyice kurulayalım ve kızartalım. Son olarak ocaktaki yemekle patlıcanları harman yapıp üzerine rendelenmiş kaşarı serperek fırına verelim. Kaşarların üzeri kızarıncaya kadar, yaklaşık 10 dakika fırında tuttuktan sonra servis yapalım. Afiyet olsun.

Peynirli çıtır börek

4 adet yufka
100gr tereyağı
1 adet yumurta
Üzerine çörek otu
İçine:
Peynir ve maydanoz

Tereyağını eritin. Her yufkanın üzerini yumurta fırçasıyla damlatmak suretiyle yağlayın. Karşıklıklı kenarları yağlayıp katlamak suretiyle bir kare elde edin. Karenin bir kenarı yaklaşık 25-30cm olacak. Bu kareyi dörde bölün. Dört küçük kare elde ettikten sonra ortalarına peynirli içten koyup bohça gibi kapatın. Katladığınız kısmı alta gelecek şekilde tepsiye yerleştirin. Üzerine yumurta sarısı sürüp çörek otu serpin. 200 dereceli fırında pişirin. Afiyet olsun.


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.