500 gr. dolmalık kıyma1 adet soğan
1'er çorba kaşığı domates ve biber salçası
Yarım su bardağı pirinç
Yarım demek maydanoz ve dereotu
Tuz, pulbiber
3'er adet kabak, patlıcan ve kırmızı biber
2'şer adet domates ve dolmalık biber
100 gr. haşlanmış yaprak
1 çorba kaşığı Orkide margarin
Hemen her sebzeden yapılan dolma, yaz aylarında yoğurt eşliğinde ikram edilerek mönüde iyi bir seçenek oluyor. Domates, patates, kabak, patlıcan, biber, soğan gibi sebzelerin yanı sıra yumurta dolması gibi değişik stillerde de yapılabilen bu yemek, farklı sebzelerden yapılıp bir arada pişirilince tadı daha da güzel oluyor. Bu yüzden size bugün karışık dolma tarifi yazıyorum. Karışık dolma için önce kıyma, yemeklik doğranmış soğan, domates, biber salçası, pirinç, ince kıyılmış maydanoz, dereotu, tuz ve karabiberi karıştıralım. Kabak ve patlıcanları ortadan ikiye kesip içlerini oyalım. Kırmızı biber ve dolmalık biberlerin baş kısımlarını keselim ve çekirdeklerini çıkaralım. Domateslerden kapak kesip içini oyalım ve etli harcın içine katalım. Hazırladığımız kıymalı harçla sebzelerin içlerini dolduralım. Yaprakları saralım. Tencerenin dibine kabak ve patlıcanların iç harcından yayalım. Dolmaları tencereye yerleştirelim. Margarini ve dolmaların üzerine çıkacak kadar su ekleyip kısık ateşte 20-25 dakika pişirelim. Daha sonra sıcak olarak servis yapalım. Afiyet olsun.
Künefe
200 gr. kadar kadayıf (yaklaşık iki su bardağı dolusu)
3 yemek kaşığı dolusu tereyağ (ilaveten tavayı yağlamak için tereyağ)
Yarım su bardağından fazla tuzsuz yağlı peynir
3/4 su bardağı toz şeker
1/2 su bardağından biraz fazla su
Çeyrek limonun suyu
Şeker ve suyu kaynatıp limonunu sıktıktan sonra bir taşım daha kaynatarak şerbeti ılınmaya bırakın. Yağı, künefeyi yapacağınız ufak bir tavada eritin. Bir kabın içine kadayıfın bir kısmını ayırarak erimiş yağ ile karıştırıp harmanlayın. Tavanızın altını açıp biraz yağ ile yağlayın ve bir tatlı kaşığı kadar toz şeker serpiştirin. Kadayıfın yarıya yakınını veya tavanıza göre düzgün bir kat olacak şekilde döşeyip altı düz bir tabak veya bardak yardımıyla bastırarak düzleştirin. Üstüne yeterince rendelenmiş veya kıyılmış peyniri bir kat yerleştirip kalan kadayıfları da peyniri kapatacak şekilde yerleştirin ve yine bastırarak düzeltin. Altı kısıktan biraz fazla ateşte kızarana kadar arada tavayı çevirerek kızartın. Düz bir tabağa veya tepsiye ters çevirin ve tekrar tavayı biraz yağlayıp bir tatlı kaşığı şeker serpin ve künefenin diğer tarafını kızartın. Servis tabağına alıp ılınmış şerbeti dökerek sıcak olarak servis yapın. Afiyet olsun.
