2 su bardağı Orkide zeytinyağı
5 büyük boy patlıcan
4-5 yeşil biber
3-4 domates
5-6 diş sarımsak
Yarım kg. yoğurt
1 yemek kaşığı tuz
Çığırtma, Ege'nin Bergama'sına ait çok özel bir lezzet. Soğuk olarak tüketilen, biraz da meze havasındaki bu yemek, özellikle de yaz sıcağında oldukça iyi bir seçenek. Kızartma gibi ağır olmayan ama harika bir tada sahip bu yemek için patlıcanları seçerken ince ve uzun olmalarına dikkat edin. Pişirme işlemi biraz zahmetli ama gerçekten tadı da enfes. O yüzden mutlaka denemelisiniz. Çığırtma için öncelikle
sebzeleri yıkayıp, kurulayalım. Patlıcanların sap kısımlarını kestikten sonra kabukları uzunlamasına alacalı soyalım. Baş kısmından 2-3 cm. lik bölümü yaralım. Patlıcanı döndürerek yıkarıdan aşağıya doğru helezon biçiminde, bütünlüğünü bozmadan derince keselim. Biberleri uzunlamasına ikiye bölüp çekirdeklerini çıkartalım, enine keserek dörde bölelim. Tuzlanıp bir süre bekletilen patlıcan ve biberleri bir tavaya sıralayıp üzerlerine zeytinyağı dökelim. Harlı ateşte çevrilerek kızartılan patlıcan ve biberlerin üzerine küçük çentilmiş sarımsak, küp küp doğranmış domatesleri koyup bir kapakla kapatalım. Kısık ateşte 8-10 dakika domatesler eriyinceye kadar pişirelim. Çığırtmayı soğuk olarak servis yapalım. Dilerseniz üzerine yoğurt dökerek de servis yapabilirsiniz. Afiyet olsun.
Peynirli irmik helvası
125 gr. Orkide margarin
2 çorba kaşığı Orkide sıvı yağı
2 su bardağı irmik
100 gr. dil peyniri
2,5 su bardağı su
1,5 su bardağı toz şeker
1 çay bardağı süt
Üzeri için:
Çam fıstığı
Tarçın
Tencerenin içine margarini ve sıvı yağı koyun. Margarin eridikten sonra fıstığı ve irmiği de ekleyin ve kısık ateşte sürekli karıştırın. Şerbeti için bir tencereye süt, su ve toz şeker koyup ara sıra karıştırarak yavaş yavaş kaynamaya bırakın. Fıstıklar altın sarısı oluncaya kadar kavurun. Kaynamakta olan sütlü şerbeti irmiğin üzerine bir seferde dökün. Suyu tencerenin içine dökünce çıkan buhara dikkat edin. Daha sonra yavaş yavaş karıştırıp şerbetini çektirin. Ocağın kapatıp, helvanın üzerine kapak örterek 1-2 dakika dinlendirirken, dil peynirlerini tiftin. İstediğiniz bir kalıp içerisine helvanın yarısını boşaltıp ortasında bir çukur açın. Peyniri içine doldurup, üzerine kalan helvayı kapatın. Peynirin erimesi için 2 dakika bu şekilde bekletin. Servis tabağına ters çevirip, dileğinize göre üzerine fıstık ve tarçınla koyarak servis yapın. Afiyet olsun.
