4 beyaz etli balık2 dilim ekmek
1 çorba kaşığı tereyağı
50 gr kaşar rendesi
1 çay kaşığı hardal
2 havuç
4 küçük patates
1 çarliston biber
Tuz, karabiber
Hafta sonları Ege sahillerinde, çoğunluğu erkekler olmak üzere çok kişinin zevkidir balık avlamak. Ruhu ciddi anlamda dinlendiren bir meditasyon gözüyle bakanların sayısı da oldukça fazla. Ancak Türk milletiyle ilgili olarak "Balık tutmayı sever, yemeyi sevmez" inanışı da doğruluk payı taşıyor. Ben de bunu yıkmak için avlayacağınız balıkları afiyetle yemek için nelere dikkat etmek gerektiği ile ilgili birkaç basit öneri paylaşacağım sizinle. Öncelikle balıkları avladıktan sonra su içine bırakmamalıyız. Su içinde ölürlerse lezzetlerini kaybederler. En doğrusu balığın yaka bölümüne kalbi de kapsayan bir kesi atmaktır. Daha sonra gölgeye ve buzun içine bırakılması isabetli olacaktır. Daha sonra etleri fileto halinde doğrayıp zeytinyağı, limon suyu, tuz, tane karabiber ve defne yaprağı ile marine ederek 2-3 saat bekletmeliyiz. Gelelim bugünkü tarifimize. ıÜüBalıkları temizleyip yıkayalım. Süzüp üzerine tuz ve karabiber serptikten sonra 5-10 dakika marine edelim. Balıkların her iki yüzüne tereyağı sürüp alüminyum folyoya saralım. Orta ısılı fırında 8-10 dakika pişirelim. Ekmek içini ufalayıp alüminyum folyoya serelim ve kızgın fırına verip kızartalım. Fırından aldıktan sonra kaşar peyniri ve hardalla karıştıralım. Balıkları fırın tepsisine dizelim. Hazırladığımız ekmekli karışımı balıkların üzerine yayalım. Orta ısılı fırında 8-10 dakika daha pişirelim. Havuç ve patatesleri soyalım. Havuç ve biberi uzun şeritler halinde doğrayalım. Patatesleri ikiye bölelim. Hepsini tuzlu suda 10 dakika kadar haşlayıp süzelim. Balıkları fırından çıkarıp servis tabağına alalım. Patates, havuç ve biber eşliğinde sıcak olarak servis yapalım. Afiyet olsun.
Etimek tatlısı
Malzemeler
1 paket tuzsuz etimek
Kreması için:
Yarım litre süt
1,5 kahve fincanı un
75 gr. margarin
5-6 kaşık şeker
1 talı kaşığı pirinç unu
1 tatlı kaşığı nişasta
1 paket vanilin
Üzerine çam fıstığı veya fındık
Yarım paket çikolata sosu
Şerbeti için:
2,5 su bardağı şaker
2,5 su bardağı su
Çeyrek limon
Etimekleri kare ya da dikdörtgen bir borcama dizin. Hazırladığınız sıcak şerbeti üzerine gezdirerek dökün ve her tarafının şerbeti çekmesini sağlayın. Tepsinin üzerini başka bir tepsiyle örtün ve soğuyana kadar bekleyin. Bu arada kremayı hazırlayın. Kremayı etimeklerin üzerine istediğiniz kadar dökün. Üzerine 1 kat daha şerbetlenmiş etimek koyun.Dilerseniz tek kat da yapabilirsiniz. Daha sonra buzdolabında soğutun. Servis aşamasında üzerini çikolata sosu, fındık ya da çam fıstığı ile süsleyin. Afiyet olsun.
