• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • Namaz Vakitleri
  • VavTv Canlı Yayın

CANAN DÜZDOL

Fırında somon

canan.duzdol@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 10 Temmuz 2010
2 kg somon balığı
7-8 adet yeşil biber
2 adet domates
1 adet soğan
2 yemek kaşığı sıvı yağ
1 tatlı kaşığı tuz

Son yıllarda Türkiye'de somon tüketimi, geçmiş yıllara oranla bayağı arttı. Bunda somon balığını hem taze hem de bütün, dilim ya da fileto olarak marketlerde, balıkçılarda bulabilmemizin büyük etkisi var. Çünkü soğuk suları seven bir balık olan somon için Türkiye'nin suları pek uygun değil. Ama yine de artık Türkiye'de kolaylıkla bulabiliyoruz. Hafif bir balık olan somonu fırında de denemelisiniz. Fırında somon için iıÜülk önce balıkların içini boşaltalım ve iyice yıkayalım. Daha sonra balığı üç eşit parçaya, daha sonra da tekrar iki eşit parçaya ayıralım. (Dilerseniz başka bir stilde de kesebilirsiniz.) Kesme işlemi bittikten sonra balıkları tepsiye dizelim ve üzerlerine bir tatlı kaşığı tuz ilave edelim. Diğer yandan soğanları halka halka keserek tepsiye yerleştirelim. Domates ve biberleri de tepsiye koyduktan sonra tepsinin üzerine sıvı yağ gezdirelim. Tepsiyi 160 derecedeki fırına verelim ve balıklar kızarana kadar pişirelim. İsteğe göre üzerini maydonoz veya limon ile süsleyebilirsiniz. Afiyet olsun.

Nescafeli kek

125 gr margarin
1 su bardağı esmer şeker
2 çorba kaşığı nescafe
2 adet hafif çırpılmış yumurta
1 Tatlı kaşığı vanilya
1.5 su bardağı un
1 tatlı kaşığı kabartma tozu
Yarım su bardağı kakao
Yarım su bardağından biraz fazla yağsız süt
Yarım su bardağı çikolata kırığı
Üzerine:
100 gr margarin
100 gr ince kıyılmış siyah çikolata

Ön hazırlık olarak fırını 180 derecede ısıtın. Derince, 20 santim büyüklüğünde bir kek kalıbını yağlayın. Altını ve kenarlarını yağlı kağıt ile kaplayın. Mikserle yağ ve şekeri krema kıvamına gelene kadar çırpın. Nescafeyi ilave edip, karıştırın. Çırpmaya devam ederek yumurtaları teker teker karışıma ekleyin ve vanilyayı ilave edin. Karışımı daha geniş bir kaba dökün. Bu karışıma metal bir kaşık yardımı ile un, süt, kakao ve kabartma tozunu yedirin. Yumuşayıncaya kadar karıştırmaya devam edin. Hazırladığınız karışımı kek kalıbına dökün. Üzerini bir bıçak yardımı ile düzeltin. Önceden ısıtılmış 180 dereceli fırında yaklayık 1 saat pişirin. Fırından çıkınca ters çevirmeden yarım saat kek kalıbının içinde tutun. Isıya dayanıklı ufak bir kaba margarin ve çikolatayı koyun. İçi su dolu başka bir tencerenin içine oturtarak ocağa koyun. Çikolata yumuşayıp, eriyinceye kadar karıştırın. Hazırladığınız bu çikolatalı karışımı kekin üzerine düzgünce sürün ve bıçakla desenler yapıp süsleyin. Afiyet olsun.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.