• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • Namaz Vakitleri
  • VavTv Canlı Yayın

CANAN DÜZDOL

Patatesli köfte çöp şiş

canan.duzdol@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 12 Temmuz 2010
5 orta boy patates
500 gr. az yağlı kıyma
1 adet orta boy soğan
1 tatlı kaşığı karabiber
Yarım bayat ekmek içi
Pulbiber, tuz ve kimyon
2 adet domates
2 adet sivri biber
2 yemek kaşığı sıvı yağ
8-9 adet çöp şiş

Çöp şişin anavatanı Selçuk olarak biliniyor. Hatta ilk çöp şişlerin 1900'lü yıllarda İzmir- Selçuk- Aydın hattında çalışan karatrenlerde satılmaya başlandığı anlatılır. Şimdi de İzmir- Aydın arasındaki pek çok mekanda bulunuyor. Özetle bu bölgeye has bir yemek. Bu yüzden de bugün size köfte ve patates ile yapılan bir çöp şiş tarif yazmak istedim. Patatesli köfte çöp şiş için kıymayı, rendelenmiş soğanı, baharatları, ekmek ve tuzu karıştırıp yoğuralım. Elimizde cevizden biraz büyük olacak şekilde yuvarlak ve hafif yassı köfteler hazırlayalım. Köftemizi hazırladıktan sonra patatesleri yarım santim kalınlığında ve yarım ay şeklinde doğrayalım. Domatesleri ve biberi de dilimleyip hazırlayalım. Daha sonra çöp şişlere sırayla patates, köfte domates ve biberi tüm malzemeler bitene kadar geçirelim. Fırın tepsisine hazırladığımız çöp şişleri koyup üzerine sıvı yağ gezdirelim. Biraz tuz ve kekik serpip önceden ısıtılmış 200 derece fırında köfte ve patatesler kızarana kadar pişirelim. Pişmeye yakın fırını 150 dereceye düşürelim. Sıcak olarak servis yapalım. Afiyet olsun.

Zeytinli rulo

1 tatlı kaşığı toz maya
1 çay bardağı ılık su
2 su bardağı tam buğday unu
1 tutam ezilmiş kaya tuzu
1 yumurta
3 çorba kaşığı zeytinyağı
1.5 su bardağı dilimlenmiş siyah ve yeşil zeytin karışımı
3 diş sarımsak
Üzerne:
1 çay bardağı yoğurt
1 yumurta
1 çorba kaşığı susam
1 tatlı kaşığı pulbiber

Mayayı ılık suya ilave edin ve eriyene kadar karıştırıp 5 dakika bekletin. Unu hamur yoğurma tahtasına döküp ortasını havuz gibi açın. Tuz, yumurta, zeytinyağı ve mayalı suyu ilave edip düzgün bir hamur elde edene kadar yoğurun. Üzerini örtüp ılık bir ortamda 30 dakika mayalanmaya bırakın. Sarımsakları soyup ezin. Zeytin dilimlerini ekleyip karıştırın. Hamuru un serpilmiş tezgahın üzerine alıp merdaneyle incelterek dikdörtgen şeklinde açın. Sarımsaklı zeytin dilimlerini hamurun üzerini kaplayacak şekilde yayın. Hamuru uzun kenarından başlayarak rulo şeklinde sarın. Daha sonra bu ruloyu una bulanmış bıçakla yaklayık 2 cm eninde dilimlere kesin. Dilimleri yağlanmış fırın tepsisine kesik tarafı üste gelecek şekilde yerleştirin ve üzerlerine hafifçe bastırın. Yoğurt ve yumurtayı bir kasede çırpıp bir fırça ile hamurların üzerine sürün. Susam ve pulbiber serpip önceden ısıtılmış 180 dereceye ayarlı fırında yaklayık 25 dakika pişirin ve ılık olarak servis yapın. Afiyet olsun.
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.