4 adet patlıcan4 adet domates
1 adet soğan
2 diş sarımsak
1 tutam fesleğen
1 tutam maydanoz
1 çorba kaşığı Orkide sıvı yağ
Yarım çay kaşığı karabiber
Kızartmak için;
2 su bardağı sıvı yağ
Her ne kadar ağır olduğu söylense de kızartma bizim vazgeçemeyeceğimiz bir yemek. Özellikle yaz mevsiminde öğle sofralarının en iyi alternatiflerinden; en azından benim için... Kızartma kokusu bana hep çocukluğumu hatırlatır. Ne zaman burnuma kızartma kokusu gelse sokaklarda koşturduğum günler gelir aklıma.. Sulanmış bahçelerden yayılan ıslak toprak ve fesleğen kokuları, köşebaşında oturan teyzelerin koşuşturan çocuklara bağırmaları, mahalleler arası bisiklet turları filan.. Güzel anıları hatırlatır bu koku. Yani çoğu insan için salata niyetine yapılan kızartma özel bir yemektir benim için. O yüzden bugün size bir kızartma tarifi yazmak istedim. Akdeniz usulü yapılan bu kızartma için patlıcanları bir parmak kalınlığında uzunlamasına dilimleyip tuzlu suya yatıralım. Tuzlu sudan çıkarıp suyunu süzdüğümüz patlıcanları yağda kızartıp bir kaba çıkartalım. Sıvı yağı kızdırıp ince doğradığımız soğanları atıp soteleyelim. Kabuğu soyulmuş ve küp küp doğranmış domatesleri, ince kıyılmış sarımsak, maydanoz ve fesleğeni, tuz ile karabiberi de ekleyerek 10 dakika kaynatalım. Birkaç patlıcan ve bir kat domates sosundan koyarak servis yapın. Afiyet olsun.
Kıymalı karnıyarık börek
500 gr. dana kıyma
3 yufka
3 yumurta
1.5 çay bardağı Orkide ayçiçek yağı
4 çorba kaşığı yoğurt
1.5 çay bardağı süt
1 soğan
1.5 çorba kaşığı susam
2 yumurta sarısı
3 sivribiber
3 çorba kaşığı dolmalık fıstık
Tuz
Karabiber
Üç yumurta, ayçiçek yağı, yoğurt ve sütü bir kapta karıştırın. Elde ettiğiniz bu karışımın üçte birini yufkanın üzerine yayın. İkinci yufkayı üzerine kapatın. Kalan karışımın yarısını ikinci yufkanın üzerine yayıp diğer yufkayı yayın. Kalan sosu üzerine sürün. Yufkaları üçgen olarak sekiz eşit parçaya bölün. İç malzeme için, soğanın kabuğunu soyup kıyın. Kıyma, soğan, biber ve dolmalık fıstıkları sıvı yağda hafifçe kavurun. Tuz ve karabiberle tatlandırın. Üçgen yufkaların üzerine eşit paylaştırın. Üçgen yufkaların kenarlarını iç malzemenin üzerine katlayarak geniş rulo şeklinde sarın. Börekleri yağlı kağıt serili fırın tepsisine kat yerleri alta gelecek şekilde dizin. Böreklerin üzerini piştiğinde iç malzeme görülebilecek şekilde bıçakla boyuna kesin. Üzerlerine yumurtanın sarısını sürüp susam serpiştirin. Önceden ısıtılmış 170 dereceye ayarlı fırında pişirin. Afiyet olsun.
