2 adet büyük balık 4 adet kuru soğan
4 adet patates
4 adet havuç
2 adet domates
10 diş sarımsak
1 demet maydanoz
Yarım kahve fincanı sirke
Yarım adet limonun suyu
1,5 çay bardağı Orkide sıvı yağ
Tuz ve karabiber
Kızartma ya da buğulamaya alternatif bir tarif olan pilaki, yaz aylarına da oldukça yakışan bir balık pişirme stili. Hem hafif hem de yapılışı kolay olan bu balığı yaparken istediğiniz herhangi bir mevsim balığını kullanabilirsiniz. İşte tarifimiz: Balıkları fileto şeklinde keselim ve bol tuzlu suda yıkayıp, temizleyelim. Patatesleri ve havuçları soyup, bir parmak kalınlığında tavla pulu büyüklüğünde keselim. Kuru soğanları da soyup, piyazlık doğrayalım. Bir tencereye sıvı yağı koyup, içine soğanları atıp, pembeleştirelim. Yeterince tuz ve karabiber ilave edelim. Kıydığımız sarımsakları ve havuçları, soğanlara ilave edip beş dakika daha kavurduktan sonra, kabuklarını soyup kuşbaşı kestiğimiz domatesleri katıp, biraz daha kavuralım. Daha sonra, patateslerin ve sebzelerin pişmelerini sağlayalım. Sebzeler pişince, sirkeyi ve limon suyunu katalım. İnce kıydığımız maydanozların üzerine yayalım. Yıkadığımız balıkları dizip, geri kalan harcı ve maydanozları da balıkların üstüne dökelim. Isıttığımız fırında, tepsinin üstü kızarıncaya kadar pişirelim. Fırından çıkarıp, servis yapalım. Afiyet olsun.
Pratik ştrudel
2 su bardağı un
Bir tutam tuz
1 çay kaşığı karbonat
2 çorba kaşığı toz şeker
1 adet yumurta
Yarım paket Orkide margarin
İçine:
1 adet şeftali
1 adet elma
1 çay bardağı çekirdeksiz üzüm
1 çay kaşığı tarçın
1 çorba kaşığı Hindistan cevizi
Yarım limonun kabuğu
1 çay bardağı iri kıyılmış ceviz
Üzerine:
1 yumurtanın sarısı
2 çorba kaşığı Hindistan cevizi
Bir kaba unu alın. Tuz, karbonat, toz şeker, oda sıcaklığında yumuşatılmış margarin ve yumurta ilave edip, yumuşak bir hamur elde edin. Üzerine nemli bir bez örtüp buzdolabında 20 dakika bekletin. Bu arada bir kaseye küp doğranmış şeftali, elma, üzüm, tarçın, Hindistan cevizi, rendelenmiş limon kabuğu ve ceviz içini koyun. Hepsini karıştırın. Dinlenen hamuru dolaptan alıp, merdane ile 2 mm kalınlığında açın. Üzerine eritilmiş margarin sürün. Hazırladığınız meyveli karışımı hamurun üzerine yayın. Hamuru dikkatlice rulo yapın. Üzerine yumurta sarısı sürün. En üste Hindistan cevizi serpin. Önceden 180 derecede ısıtılmış fırında 40-45 dakika pişirin. Pişen ştrudel'i fırından alıp, ılınınca dilimleyin ve servis yapın. Afiyet olsun.
