1 adet bütün piliç250 gr. piliç kıyma
3 adet küçük acı kırmızı biber
1 yemek kaşığı kimyon, taze nane, kıyılmış maydanoz
1 yemek kaşığı Orkide sıvı yağı
1 adet soğan
Tuz, karabiber
1 diş sarımsak
100 gr. Şam fıstığı
1 fincan ıhlamur suyu
1 yemek kaşığı Orkide sıvı yağı
Acı yemenin faydaları ve zararları üzerine birçok araştırma yapılmış. Ortaya çıkan sonuç ise insan vücuduna herhangi bir zararının olmadığı. Bilakis kanserli hücrelerin ölümünü tetiklediği bile ispatlandı. Tek risk grubu ise mide rahatsızlığı olanlar. Ama onlara da yemeğin içindeki acıdan ziyade çiğ yenen biberlerin acısı zarar verdiği söyleniyor. Bunları neden anlatıyorum; çünkü bugünkü yemeğimiz acılı piliç rosto. Ama eğer yiyemiyorsanız ya da rahatsız oluyorsanız acısız da yapabilirsiniz. Tarifimiz şöyle: Önce fırınımızı 180 derecede ısıtalım. Pilicin içini temizleyelim. Tavada yağı kızdırıp soğanları 3 dakika çevirerek kavuralım. Bu arada biber, tuz ve kimyonu blendırdan geçirelim. Bütün pilici dövülmüş sarımsakla iyice ovalım. Pişen soğana kıymayı da ilave ederek biraz pişirelim. Ateşin üzerinden alıp, ıhlamur suyu, nane, Şam fıstığı ve maydanozu ekleyip soğumaya bırakalım. Pilicin içine kıyma karışımını doldurup, but uçlarından sicimle bağlayalım. Üzerine ise fırça yardımıyla sıvı yağı sürdükten sonra, önceden ısıttığımız fırında 30 dakika pişirelim. Fırından çıkarıp üzerine tekrar yağ sürerek 40 dakika daha pişirelim. Piştikten sonra ayak uçlarına bağladığımız ipi çıkarıp servis yapalım. Afiyet olsun.
Rokoko
2 su bardağı dövülmüş fındık
4 çorba kaşığı toz şeker
3 paket krema
1 su bardağı pudra şekeri
4 paket pötibör bisküvi
1 çorba kaşığı tereyağı
150 gr. bitter çikolata
Süslemek için: İncir reçeli
Fındıkları teflon tavada 2 çorba kaşığı toz şekerle kavurun. Yaklaşık 10 cm. derinliğindeki yuvarlak kalıbın dibine bastırarak döşeyin. Mikserde 2 paket kremayı pudra şekeriyle çırpın. Bisküvileri havanda dövün. Kremalı karışıma ekleyin. Fındıklı karışımın bulunduğu kalıba yavaşça dökün. Buzlukta üç saat bekletin. Daha sonra kalıptan çıkarıp, servis tabağına alın. Çikolatayı kısık ateşte tereyağ ile birlikte eritin. Dolaptan çıkardığınız karışımın üzerine bıçak yardımıyla sürün ve tekrar buzluğa koyun. 1 saat sonra çıkarın. 1 paket krema ve kalan 2 çorba kaşığı toz şekeri çırpın. Elde ettiğiniz karışımı da tabağa ilave edin ve spatula ile düzleştirin. İncir reçeli ile süsleyip tekrar buzluğa koyun. Servis yapacağınız zaman buzluktan çıkarıp dilimleyin. Afiyet olsun.
