• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • Namaz Vakitleri
  • VavTv Canlı Yayın

CANAN DÜZDOL

Aspirli düğün çorbası

canan.duzdol@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 25 Ağustos 2010
500 gr. gerdan eti
6 yemek kaşığı Orkide zeytinyağı
3 yemek kaşığı un
10 su bardağı et suyu
1 çay kaşığı tuz, karabiber
2 çay kaşığı aspir
2 çay kaşığı tereyağı
1 limon

Aspir, Güneydoğu Asya ve Ortadoğu ülkelerinin mutfağında en çok tercih edilen baharatlardan biri. Bizim mutfağımızda da az da olsa kullanılıyor. Tat bakımından safranı andırdığı için yalancı safran olarak da biliniyor. Bugün bir değişiklik yaparak bu baharatı kullanacağımız bir çorba tarifi yazıyorum size. Aspirli düğün çorbası için eti, düdüklü tencereye koyalım, üzerine 2 adet kuru soğan ile 1 limonun suyu ekleyip yaklaşık 20 dakika haşlayalım. Haşlanmış etimizi tifterek bir tabağa alalım. Eğer tenceredeki su azalmışsa üzerine 10 su bardağı ilave edelim. Zeytinyağını bir tencereye aktarıp, hafifçe kızdıktan sonra un ilave edelim. Orta ısılı ateşte tahta kaşıkla sürekli karıştırarak 2-3 dakika un sararıncaya kadar kavuralım. Üzerine ılık ya da soğuk et suyunu yavaş yavaş ekleyerek karıştırmaya devam edelim. Çorbanın suyu koyulaşıp tarhana çorbası kıvamına gelinceye kadar kaynatalım. Çorba kaynamaya başlar başlamaz tiftmiş olduğumuz etleri aktarıp tuz ve karabiber serpelim. Tereyağı tencereye koyup eridikten sonra üzerine aspir adlı baharatı ilave ederek, 2 dakika pişirip çorbanın üzerine gezdirelim ve sıcak olarak servii yapalım. Aspir kullanmak istemezseniz kırmız pulbiber de kullanabilirsiniz. Afiyet olsun.

Yıldız bisküvi

2,5 su bardağı un
250 gr. lor peyniri
2 kahve fincanı tereyağ
2 çay bardağı toz şeker
2 yumurta
1 çay kaşığı toz maya
3 çorba kaşığı ılık su
Yarım limon kabuğu rendesi
1 çorba kaşığı vişne suyu
2 çorba kaşığı pudra şekeri

Mayayı ılık suda eritip bekletin. Elekten geçirilmiş unu, mayalı suyu ve toz şekeri bir kasede karıştırın. Minik doğranmış ve oda ısısında bekletilmiş tereyağ ile ufalanmış peyniri ilave edip; pütürlü bir hamur elde edinceye kadar yoğurun. Yumurta, limon kabuğu rendesi ve vişne suyunu ekleyip yumuşak ve düzgün bir hamur elde edene kadar yoğurmaya devam edin. Hamuru oklava ile yarım santim kalınlığında bir yufka şeklinde açın. Yıldız şeklinde bir hamur kesici aletle hamurları kesin. Hazırladığınız yıldız şekilli hamurları yağlanmış düz bir tepsiye eşit aralıklarla yan yana dizin. Üzerini jelatin kağıtla kaplayıp buzdolabında yarım saat bekletin. Fırını 180 dereceye ayarlayın. Bisküvileri buzdolabından çıkarıp fırına verin ve yaklaşık 20 dakika pişirin. Daha sonra üzerine pPudra şekeri serperek servis yapın. Afiyet olsun.


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.