1 tavuk göğsü1 su bardağı bulgur
1,5 su bardağı un
4 adet taze soğan
2 baş soğan
1 çay bardağı Orkide zeytinyağı
1 su bardağı haşlanmış nohut
2 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı kuru nane
Yarım demet maydanoz
1 tatlı kaşığı karabiber
1 çay kaşığı tuz
Ramazan sofralarının vazgeçilmezi olan çorba bakımından mutfağımız çok zengin. Her yörenin onlarca çorba tarifi var. Her gün için ayrı bir çorba yapmak isteseniz zorluk çekmezsiniz. Bugün sizinle tarifini paylaştığım çorba Mersin yöresine ait. Hem besleyici hem de hayli doyurucu olan tavuklu topalak çorbası için tavuk göğsünü küçük parçalara bölüp haşlayalım. Bulguru tavuk suyu ile ıslatalım ve içine rendelenmiş soğan, ince kıyılmış taze soğan, maydanoz, 1 yemek kaşığı salça, un ve baharatı da katıp köfte harcı gibi iyice yoğuralım. Daha sonra küçük parçalara ayırıp unlu bir tepsiye atalım. Bu küçük parçaları tekrar elimize alıp avuç içinde misket gibi yuvarlayarak unlu tepsiye geri koyalım. Hazırlanan topalakları eleğe alıp üzerlerindeki fazla unu eleyelim. Güveçte 1 yemek kaşığı salça ve zeytinyağı ile sos hazırlayıp üzerine tavuk suyu dökelim. Soslu su kaynayınca topalakları güvece salıp, yavaş yavaş karıştıralım. 20 dakika sonra tavuk etini ve haşlanmış nohutları ekleyip 20 dakika pişirelim. Üzerine kırmızı biber ekleyip servis yapalım. Afiyet olsun.
Profiterollü milföy pastası
1 adet rulo şeklinde milföy hamuru
1 kase isteğe göre meyve
Krema harcı için:
1 litre süt
1,5 su bardağı toz şeker
6 çorba kaşığı un
1 paket vanilya
Pasta için önce kreamyı hazırlayın. Krema için bir tencereye sütü, toz şekeri, unu ve vanilyayı döküp, sürekli karıştırarak pişirin ve soğumaya bırakın. Hazır olarak aldığımız bütün rulo şeklindeki milföy hamurunu tezgaha açın. Merdaneyle biraz daha incelttikten sonra, yuvarlak pasta çemberinin büyüklüğünde hamurdan 3 adet kesin. Yağlanmış fırın tepsisine alıp, fazla kabarmaması için üzerine aralıklı olarak çatal batırın. 180 derecelik fırında yaklaşık yarım saat pişirin. Onlar fırında pişerken diğer tarafta profiterolu hazırlayın. Bütün hazırlıklar tamamlanınca birinci kat olan hamurun üzerine kremayı yayın. Üzerine meyve parçalarını serpin. Daha sonra diğer katını koyup bir önceki işlemi tekrar uygulayın. Sonra da son katın üzerine içlerini doldurduğunuz profiterolleri dizin. Üzerine de pudra şekeri, eritilmiş çikolata ya da isteğinize göre süsleme malzemeleri dökebilirsiniz. Afiyet olsun.
