1 bayat ekmek1 su bardağı süt
4 yumurta
4 dilim pastırma
7-8 dal maydanoz
2 soğan
1 çorba kaşığı margarin
1 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
1 kahve fincanı un
1 limon suyu
8 su bardağı et suyu
Tuz, karabiber, pulbiber
Bugün size değişik bir köfte tarifi yazıyorum. Ana maddesi ekmek olan bu köfteye tat veren ön önemli malzemelerden biri de içindeki pastırma. Dilerseniz baharatlarla harmanlanan bu özel köftenin tarifini hemen yazalım. İlk olarak ekmeği küp küp doğrayıp yoğurma kabına alalım. 3 yumurtayı sütle birlikte çırpalım ve ekmeklerin üzerine gezdirerek dökelim. Pastırmaların çemenini ayıklayıp şerit şerit doğrayalım. Maydanozu kıyalım. Soğanları ince ince doğrayalım. Ekmeği sıkarak süzelim. 1 çorba kaşığı unu ayırıp kalanı ekmeklere ilave edelim. Soğan, pastırma, maydanoz, peynir, tuz ve karabiber ekleyip köfte harcını yoğuralım. Köfte harcı yumuşaksa biraz un, sertse biraz süt ekleyerek kıvamını ayarlayalım. Ayırdığımız unu bir kaba alalım. Köfte harcından ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlayalım ve una bulayalım. Et suyunu tencerede kaynatıp margarini ekleyelim. Köfteleri ilave edip 15-20 dakika pişirelim. Kalan 1 yumurta ile limon suyunu çırpalım, çorbaya azar azar ekleyerek karıştıralım. Pulbiber serperek servis yapalım. Afiyet olsun.
Patlıcanlı börek
1 paket Orkide margarin
1 su bardağı yoğurt
Yarım su bardağı Orkide zeytinyağı
1 paket kabartma tozu
2 adet yumurta
Aldığı kadar un, tuz
İçine:
3 adet patlıcan
1 adet soğan
150 gr. kıyma
Tuz, karabiber, kırmızıbiber
Orkide sıvı yağ
Çörekotu
Margarin, yoğurt, zeytinyağı, kabartma tozu, 2 adet yumurta (1 tanesinin sarısını ayırın), aldığı kadar un ve tuzu bir kapta karıştırın. Hazırladığınız hamuru üç parçaya ayırın. Her bir parçayı elinizle açın. Bu arada içi için patlıcanları küp, soğanı ise yemeklik doğrayın. Sıvı yağda soğan ve kıymayı kavurun, üzerine patlıcanları ekleyin. Son olarak tuz, karabiber ve kırmızıbiberi ilave edin. Patlıcanlar suyunu çekene kadar pişirin. Hazırladığınız içi, yufkaların ortasına yayın. Önce bir kenarını içe doğru katlayın. Daha sonra diğer kenarını onun üzerine atıp, uçlarını da içe doğru katlayın. Ters çevirip, yağlanmış fırın tepsisine dizin. Üzerine çatalla delikler açın. Diğer hamurlara da aynı işlemleri uygulayın. Ayırdığınız yumurta sarısını sürüp, çörekotu serpin. 200 derece fırında, üzeri kızarana dek pişirin ve sıcak olarak servis yapın. Afiyet olsun.
