2 kg. kefal balığı5 yemek kaşığı Orkide zeytinyağı
2 adet kuru soğan
3 adet havuç
4 adet patates
2 adet defne yaprağı
3 diş sarımsak
Yarım demet dereotu
1 adet limonun suyu
Tuz, karabiber
Pazar günleri sofralarımızın vazgeçilmez yemeklerinden biri olan balık için bu hafta buğulama usulü bir tarif seçtim sizin için. Kefal yerine dilediğiniz bir başka balığı kullanabileceğinizi belirtelim ve gelelim tarifimize... Kefal buğulama için ilk olarak
kefal balığını dilimleyelim. Dilimleri yıkayıp süzgeçte süzelim. Fırın tepsisine dizip, 185 dereceli fırında ısıtalım. Kuru soğanı doğrayalım, sarımsakları ayıklayıp kıyalım, domatesin kabuklarını soyup küp küp doğrayalım. Havucun kabuğunu kazıyıp kuşbaşı olarak keselim. Patatesleri soyup doğrayalım. Yayvan bir tavada zeytinyağını kızdırıp içine kuru soğanı ve sarımsakları ilave edip pembeleşinceye kadar kavuralım. Daha sonra patates ve havuçları ilave edip kavurmaya devam edelim. İçine limon suyu ve defne yapraklarını ekleyerek pişirmeye devam edelim. En son domatesleri, tuz ve karabiberi ekleyip bir taşım pişirdikten sonra balıkların üzerine dökelim. Balıkların üzerini geçecek kadar su ilave edip fırında pişirelim. Üzerine kıyılmış dereotu serpip sıcak olarak servis yapalım. Afiyet olsun.
Vişneli ekmek tatlısı
6 dilim kalın tost ekmeği
75 gr. tereyağı veya Orkide margarini
600 gr. dondurulmuş vişne
2 su bardağı şeker
100 gr. kaymak
Nane yaprağı
Tost ekmeklerinin kenarlarını keserek, kızartma makinesinde veya fırında kızartın. Alt ve üstlerine tereyağı sürün. Vişneleri ayıklayıp yıkayın, daha sonra çekirdeklerini çıkartın ve vişne suyunu bir kapta toplayın. Süslemek için 12 adet vişneyi bir kenara ayırın. Vişne suyunun içine 3 bardak su ve toz şekeri ekleyip kaynatın. Ardından vişneleri de ekleyip 2-3 dakika daha kaynatmaya devam edin. Daha sonra soğumaya bırakın. Isıya dayanıklı bir kabın içerisine 3 dilim kızarmış yağlanmış ekmeği dizin. Önce hazırlamış olduğunuz vişneli şerbetin suyunun yarısını daha sonra da tanelerinin hepsini ekmeklerin üzerine bölüştürün. Diğer ekmekleri de üzerlerine yerleştirip kalan şerbet suyunu dökün. Kabınızın ağzını bir folyo ile kapatıp 5 dakika kısık ateşte veya fırında tatlıyı kaynatın. Ekmeklerin, vişne suyunu iyice çekmesini ve soğumasını bekleyin. Vişneli ekmek tatlınızı arzu ettiğiniz biçimde kesip üzerine kaymak koyup, ayırmış olduğunuz vişne taneleri ve nane yapraklarıyla süsleyerek servis yapın. Afiyet olsun.
