1 adet iri palamut balığı1 çay bardağı zeytinyağı
3 adet büyük boy domates
8 adet tatlı yeşil sivri biber
2 baş orta büyüklükte soğan
200 gram dövülmüş ceviz içi
1 adet limon
Tuz, karabiber
Cevizli palamut için ilk olarak yanmaz bir tavaya zeytinyağının yarısı dökelim. Soğanları küçük küçük, yemeklik olarak doğrayarak tavaya atalım. Hafif pembeleşmeye başladığında içine küçük küçük doğranmış biberleri de ekleyrelim. Biberler de hafif ölünce, içine kabukları soyulmuş ve küp küp doğranmış domateslerimizi ekleyelim. Üzerine tuz ve karabiberi de ilave edelim. Domatesler suyunu çekmeye başlayınca altını kısalım. Palamutumuzu iyice temizledikten sonra yuvarlak dilimler halinde parçalara ayıralım. Balıkları, altı zeytinyağlanmış cam bir tepsiye yerleştirelim. Üzerine yanmaz tavadaki karışımımızı yayarak dökelim. Yemeğimizi bu haliyle 250 derecede ısıtılmış fırına sürelim. Fırında yaklaşık 25 dakika pişirelim. Daha sonra fırından alarak üzerine dövülmüş ceviz içini dökelim. Bu halde de yaklaşık 15 dakika daha fırında pişirdikten sonra palamutumuzu sıcak şekilde servis yapalım. Afiyet olsun.
Elmalı ştrudel
2 tepeleme su bardağı un
Yarım çay kaşığı tuz
Yarım bardaktan biraz fazla su
İçine:
500 gram sarı ekşi elma
2 su bardağı pudra şekeri
1 çay bardağı ceviziçi
1 çay bardağı çekirdeksiz kuru üzüm
1 çay kaşığı tarçın
1 çay kaşığı bahar
1 paket vanilya
100 gram margarin
Elmalı ştrudel için öncelikle uıÜünu eleyin. Ortasına biraz tuz serpin ve ılık su katarak yoğurun. Hamuru iyice özleştirip yuvarlak bir pazı yapın. Nemli bir bez altında 1 saat dinlendirin. Elmaları, ortalarından ikiye ayırın. Çekirdeklerini çıkarıp kabuklarını soyun. 2 milimetre incelikte yarım daireler biçiminde doğrayın. 1 kaşık tereyağla birlikte bir tencere içine koyun ve arada bir silkeleyerek suyunu çektirin. Soğuduğu zaman ince kıyılmış veya çekilmiş ceviz, kuru üzüm, tarçın, bahar, 1 bardak pudra şekeri ve vanilya katın. Bir masa üzerine örtü yayın ve hamuru elinizle bastırıp inceltin; iki elinizle çekerek hamuru sigara kağıdı inceliğinde açın. Üzerine eritilmiş yağ serpiştirin. Dört kenarını birer parça içeriye kıvırın. Hazırladığınız içi, üzerine yayın; bezin yardımıyla kıvırarak rulo biçiminde sarın. Hamuru yağlanmış bir tepsiye ay biçiminde yerleştirin. Üzerine de eritilmiş yağ sürerek hafif ısılı fırında pişirin. Sonra pudra şekeri eleyip sıcak olarak servis yapın. Afiyet olsun.
