250 gram dana eti4 adet domates
2 adet iri soğan
2 diş sarımsak
1 yemek kaşığı tereyağı
Sarımsaklı yoğurt
2 pide ekmeği
3 yemek kaşığı sıvı yağ
Tuz
Bursa'nın en meşhur yemeklerinden biridir İskender kebabı. 1860'lı yıllarda keşfedilen bu yemeğin farkı, etin yatay değil de dikey olarak pişirilmesi. Ateş karşısında döne döne pişen et, sos, yoğurt ve pide ile zenginleşerek muhteşem bir yemeği vücuda getiriyor. Mutfağımızın en özel lezzetlerinden biri olan İskender kebabının uluslararası televizyon kanallarında bile tanıtılması bu yemeğin ne denli önemli bir tat olduğunu bize bir kez daha hatırlatıyor. Bugün, bu kebabı evinde yapmak isteyenler için ev yapımı İskender tarifi paylaşıyorum sizinle. Kebabın tarifi şöyle: Eti, döner eti inceliğinde doğrayalım. Tavaya sıvı yağı ve doğranmış olan etleri koyup kısık ateşte pişirelim. Diğer taraftan domatesleri, soğanları, iki diş sarımsağı küçük bir tencereye rendeleyelim ve bir tutam tuz ekleyerek kaynatalım. Suyu az gelirse az bir miktar su ilave edelim. Etler suyunu çekince biraz tuz ilave edelim ve kısık ateşte kızarmalarını sağlayalım. Pideleri fındık büyüklüğünde küp küp doğrayalım ve servis tabağına paylaştıralım. Kızarmış olan etleri servis tabağında pidelerin kenarına paylaştıralım. Hazırladığımız domates sosunu, sarımsaklı yoğurdu ve isteğe göre kızarttığınız tereyağını sırayla pidelerin üzerine yayın ve sıcak olarak servis yapın. Afiyet olsun.
Ayva helvası
5 bardak ayva püresi
5 bardak şeker
Kırmızı toz gıda boyası
Üzerini süslemek için :
Hindistan cevizi, badem ya da kaymak
Ayva helvası için ilk olarak ayva püresini hazırlayın. Ayva püresi için ayvaların kabuklarını ve çekirdeklerini çıkartıp küp küp doğrayın ve üzerine çıkana kadar su ilave edip ayvalar iyice yumuşayana kadar pişirin. Pişirdikten sonra süzüp ılınmalarını bekleyin. Ilınan ayvaları blendırdan geçirip püre haline getirin. Elde ettiğiniz bu pürenin 5 bardağını derin bir tencereye alın. Üzerine 5 bardak da toz şeker koyup, çay kaşığının ucu ile toz gıda boyasını da ekleyip, suyunu çekene kadar yüksek ateşte karıştırarak pişirin. Suyunu iyice çekip koyu bir kıvam aldıktan sonra bir borcama aktarın. İyice soğuduktan sonra üzerini süsleyip baklava diliminden biraz daha büyük, yahut istediğiniz şekillerde dilimler kesin. Üzerine Hindistan cevizi, kaymak ya da badem serperek servis yapın. Afiyet olsun.
