3 adet yufka1 adet tavuk göğsü
7-8 adet mantar
1 adet soğan
3 diş sarımsak
2 adet domates
4 adet sivri biber
Yarım çorba kaşığı salça
Yarım demet dereotu
Yarım çay bardağı Orkide sıvı yağ
3 çorba kaşığı sıvı yağ (ilaveten)
3 çorba kaşığı su
Tuz, karabiber, kekik
Hünkar bohçası için önce bir tencereye yağı aktaralım. Küçük doğradığımız soğanları pembeleştirelim. Tavuk göğsünü kuşbaşı doğrayıp tavaya aktaralım. Etler yumuşayana kadar pişirelim. Çekirdekleri çıkarılmış biberleri ve uzunlamasına dilimlenmiş mantarları ekleyelim. Sarımsakları küçük doğrayıp, mantarlar suyunu çekene dek kavuralım. Domatesleri rendeleyip, ilave edelim. Bir dakika sonra salçayı ekleyelim. 1-2 kez karıştırıp, etin üzerini hafifçe aşacak kadar su ilave edelim. Tuz, karabiber ve kekik ilave edip bir miktar pişirelim ve tencereyi ateşten alalım. Sebze ve piliçli karışımın suyunu iyice süzdürerek bir tabağa alalım. Dereotunu ince ince kıyarak ekleyelim. 3 yufkayı, aralarına 3 çorba kaşığı sıvı yağ ve su serpiştirerek üst üste serelim. Büyük yuvarlak bir tabak yardımı ile yufkadan yuvarlak parçalar keselim. Yuvarlak parçaları bir kaseye ya da tek kişilik güvece yerleştirelim. Yufkanın kenarlarını dışa sarkıtalım. Yufkaların içine hazırladığımız tavuklu harcı yerleştirelim. Yufkayı bohça katlar gibi katlayalım. Kaseyi yağlanmış fırın tepsisine ters çevirelim. Üzerlerine yumurta sarısı sürelim. Orta ısılı fırında üzeri kızarana dek pişirelim. Fırından aldıktan sonra arzuya göre üzerindeki sos ve haşlanmış bezelye ile birlikte servis yapalım. Afiyet olsun.
Üzümlü kurabiye
4,5 su bardağı un
250 gr. Orkide margarin
1 su bardağı pudra şekeri
2 adet yumurta
1 paket kabartma tozu
1 çorba kasesi kuru üzüm
1 su bardağı kırılmış fındık
Üzümlü kurabiye için bir kaba unu dökün. Ortasını havuz şeklinde açıp unun üzerine kuru üzümü, kırılmış fındığı, kabartma tozunu ve pudra şekerini dökün. Havuzun içine de iyi yumuşamış margarini koyup üzerine yumurtayı (bir yumurtanın sarısını kurabiyenin üzerine sürmek için ayırın) kırın. Önce havuzun içindekileri elinizle karıştırıp devamında unu ve diğer malzemeleri içeriye doğru çekerek, hamurunuzu yoğurun. Kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edin. Ceviz büyüklüğünde parçalara bölüp yuvarladıktan sonra hafifçe üzerine basın. Yağlanmış fırın tepsisine dizin. Üzerine yumurta sarısını sürüp, kırılmış fındık serpip, önceden ısıtılmış 180 dereceli fırında 15-20 dakika pişirin. Afiyet olsun.
