Haşlama için: 750 gram mantar
3 su bardağı tavuk suyu
1.5 yemek kaşığı tereyağı
Yarım limon suyu
Tuz
Sote ve iç malzemesi:
1 yemek kaşığı Tereyağı
2 kahve fincanı rende gravyer peyniri
2 Tatlı kaşığı galeta unu
1 yemek kaşığı salça
Yarım kahve fincanı un
1 yemek kaşığı tereyağı
Yarım bardak süt
Mantar graten için ilk olarak bir tencereye tereyağını, tavuk suyunu, limon suyu ve tuz ile mantarları koyarak harlı ateşte yaklaşık olarak 5 dakika pişirelim. Daha sonra mantarları tavada çevirerek soteleyelim. Sonra bir tencereye tereyağı ile unu koyarak 2 dakika kavuralım. Üzerlerine tavuk suyu ve sütü de katarak hepsini birlikte boza kıvamına gelinceye kadar pişirelim. Ateşten almadan hemen önce bir kahve fincanı rende gravyeri de katalım. Bundan sonra sote edilmiş mantarları, yağı ile birlikte tepsiye koyalım. Gravyer peynirinin yarısını ve salçanın üçte ikisini koyarak karıştıralım. Salçalanmış mantarlarımızı bir güvece koyalım ve üstüne de kalan salçayı dökelim. En son olarak da kalan gravyer rendesi ve galeta ununu da yemeğin üstüne dökerek fırına verelim. Yemeğimizi yaklaşık olarak 15 dakika fırında pişiriyoruz. 15 dakika sonra tepsiyi fırından alıp, sıcak olarak servis yapalım. Afiyet olsun.
Gerdan böreği
1 adet kuzu gerdanı
1 adet soğan
3 litre su
2 adet yufka
500 gram yoğurt
6 diş sarımsak
50 gram tereyağı
Pulbiber
Tuz
Karabiber
Kekik
Kızartmak için Orkide sıvı yağ
Gerdan böreğinin ön hazırlığı için temizlenmiş kuzu gerdanını dörde bölünmüş soğan ve 3 litreye yakın suyla birlikte haşlayın. Pişmesine yakın tuz ve karabiber ekleyin ve pişirmeye devam edin. Daha sonra gerdanı süzüp soğutun. Minik parçalara ayırdıktan sonra üzerine biraz kekik, tuz ve karabiber serpip karıştırın. Diğer yandan bir kaşık margarini eritip, serdiğiniz yufkanın üstüne fırçayla sürün. Diğer yufkayı da yağlanmış yufkanın üstüne yapıştırın. Yufkalar soğuyunca 8 sekiz eşit parçaya bölün. Gerdan içinden iki kaşık koyup iki parmak genişliğinde sarın. sardığınız yufkaları sıvı yağda önlü arkalı kızartın. Ardından, kızarttığınız yufkaları ısıya dayanıklı bir cam kaba dizin. Süzdüğünüz et suyundan böreklerin üzerine 2-3 kepçe kadar gezdirip fırınlayın. Börekler suyunu çekince servis tabağına alıp üzerine sarımsaklı yoğurt gezdirin. En son tereyağında kızdırdığınız kırmızı biberi de dökerek servis edin. Afiyet olsun.
