1 kilogram yeşil domates 2 adet orta boy kuru soğan
200 gram kıyma
1 yemek kaşığı pirinç
2 yemek kaşığı zeytin yağı
Yarım limon suyu
1 tatlı kaşığı salça
1,5 bardak sıcak su
Karabiber
Tuz
Süslemek için maydanoz
Değişik bir yemek olan yeşil domates yemeğinin ön hazrılığı olarak soğanları yemeklik doğrayıp zeytinyağında soteleyelim. Ardından soğanların üzerine kıymayı ekleyip kavurmaya devam edelim. Salçayı da ilave ettikten sonra karıştırıp sıcak suyu katalım. Hepsi birlikte birkaç dakika kaynayınca yeşil domatesleri de ilave edelim. Domatesler çok küçükse bütün olarak, büyükse de dörde ya da ikiye bölerek kullanabilirsiniz. Domatesleri de yemeğe ekledikten 2 dakika sonra yıkadığımız pirinci tencereye ilave ederek orta ateşte domatesler erimeyecek şekilde yaklaşık 20 dakika pişirelim. Tencereyi ocaktan indirmeden önce limon suyu, tuz ve karabiberi ilave edelim ve birkaç dakika sonra tencereyi ocaktan alalım. Yemeği kıyılmış maydanoz ile süsledikten sonra sıcak olarak servis yapalım. Afiyet olsun.
Bohça baklava
Yarım su bardağı erimiş tereyağı
Yarım su bardağı sıvı yağ
1,5 su bardağı süt
1 yumurta
1 paket kabartma tozu
2 yemek kaşığı sirke
5 bardak un
İçine:
300 gr ince çekilmiş ceviz
İlaveten:
400 g buğday nişastası
250 g tereyağı
Şerbet için:
5 su bardağı toz şeker
4 su bardağı su
1 yemek kaşığı limon suyu
Şerbet için su ve şekeri kaynatın. 10 dakika sonra limon suyunu ekleyip soğumaya bırakın. Hamur malzemeleriyle yumuşak bir hamur yaptıktan sonra üzerini örtüp iç malzemeyi hazırlayana kadar 10-15 dakika dinlendirin. Hamuru ilk olarak 3'e bölün. Ardından her birini ceviz büyüklüğünde 15 parçaya ayırıp yuvarlak şekil verin. İlk 15 partinin her birini merdaneyle yemek tabağı büyüklüğünde açıp arasına nişasta serpin ve üst üste dizin. İkinci ve üçüncü grubu da aynı şekilde yapın. İlk yaptığınız partiden başlayıp merdaneyle yaklaşık 40 santim çapında daire şeklinde açın. Bunu büyük karelere bölüp ortalarına birer tatlı kaşığı kadar ceviz koyup bohça şekli verin. Diğer grupları da aynı şekilde yaptıktan sonra tepsiye dizip 3-4 saat buzdolabında üzerini streçle kapatarak bekletin. Pişireceğiniz zaman 250 gram tereyağını yakmadan kızdırın. Her baklavanın üzerine değecek şekilde tereyağını dökün. 180 derece fırında üzeri iyice kızarana kadar pişirin. Fırından çıktıktan sonra hafif ılınınca soğuk şerbeti dökün. Afiyet olsun.
